Μια νέα τροποποιημένη ινσουλίνη προωθεί η δανέζικη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk, που θα χορηγείται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 τρεις φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά.

Έχει προς το παρόν την κωδική ονομασία ΝΝ1250, ενώ το τρίτο και τελευταίο στάδιο δοκιμών της έχει δρομολογηθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2, ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή φυσική ινσουλίνη, την ορμόνη η οποία βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι η υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα που προκαλεί βλάβες στην καρδιά, τα νεφρά, τα μάτια και τη στυτική λειτουργία. Γι’ αυτό οι διαβητικοί έχουν ανάγκη τακτικής λήψης ινσουλίνης. Μέχρι και σήμερα, η λήψη της ινσουλίνης γίνεται με καθημερινές ενέσεις, καθώς τα στομαχικά οξέα μπορούν να τη διασπάσουν γρήγορα.

Γι’ αυτό το σκοπό, η πειραματική ινσουλίνη έχει δεχτεί προσθήκη ενός ειδικά σχεδιασμένου λιπαρού οξέος, που συμβάλλει στην παραμονή της ινσουλίνης στο αίμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει διαβητικούς, που είναι εξαρτημένοι από την καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης, να ξανακερδίσουν μέρος της «ανεξαρτησίας» τους. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν την ορμόνη η οποία βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος την Παρασκευή και στη συνέχεια να «ξεχνούν» τις ενέσεις μέχρι τη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμη:
7 ερωτήσεις για την… ινσουλίνη στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2
http://www.vita.gr/html/ent/818/ent.7818.asp

Oι απαραίτητες εξετάσεις για να ζείτε καλά με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.1113.asp

Πώς συμβιώνω με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.6130.asp

Ο διαβήτης καιροφυλακτεί… Προλάβετέ τον!
http://www.vita.gr/html/ent/206/ent.6206.asp