Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν μια νέα, πολλά υποσχόμενη θεραπεία ψυχολογικής υποστήριξης για άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «American Journal of Psychiatry», οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέπτυξαν μια μέθοδο, βασισμένη στην προσέγγιση της γνωσιακής ψυχολογίας και υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει 4 στις 5 περιπτώσεις ασθενών με βουλιμική διαταραχή.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 154 ασθενείς, κυρίως με πρόβλημα βουλιμίας, όχι όμως νευρικής ανορεξίας. Στόχος ήταν οι ασθενείς να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ των συναισθημάτων και των συμπεριφορών τους και να βρουν τρόπους να αλλάξουν την κατάστασή τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Κρίστοφερ Φέαρμπερν, ανέπτυξε δύο εκδοχές αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης: η πρώτη επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στα διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και η δεύτερη θέτει επίσης ως στόχο και την τόνωση της αυτοεκτίμησής τους, γιατί η χαμηλή αυτοεκτίμηση σχετίζεται με τις διατροφικές διαταραχές.

Οι συμβουλευτικές συνεδρίες διαρκούσαν 50 λεπτά και επαναλαμβάνονταν μια φορά την εβδομάδα για 20, συνολικά, εβδομάδες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς εμφάνισαν σημαντική βελτίωση, η οποία μάλιστα διατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους – χρονικό περιθώριο κατά το οποίο θεωρείται πιθανή η «υποτροπή» των περισσότερων ασθενών με διατροφικές διαταραχές. Έτσι, περίπου τα 2/3 των συμμετεχόντων ανταποκρίθηκαν πλήρως και με διάρκεια στη θεραπεία, ενώ ακόμη και εκείνοι που ανήκαν στο υπόλοιπο 1/3 εμφάνισαν αισθητή βελτίωση.

Επόμενος στόχος των ειδικών είναι η καταπολέμηση της νευρικής ανορεξίας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια δεύτερη μελέτη που δείχνει, μέχρι τώρα, ότι η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα και για αυτούς που πάσχουν από νευρική ανορεξία.

Διαβάστε ακόμα:
Εφηβεία, άγχος και διατροφικές διαταραχές
http://www.vita.gr/html/ent/796/ent.6796.asp

Προστατέψτε τα παιδιά σας από την ανορεξία
http://www.vita.gr/html/ent/423/ent.1423.asp