Οι άνδρες μεταδίδουν τελικά τον ιό του Aids ευκολότερα από όσο πιστεύαμε έως σήμερα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Για χρόνια, οι ερευνητές πίστευαν ότι μόνο σε περίπτωση ενδοκολπικού τραυματισμού – όπως π.χ. μέσω πληγής του έρπητα των γεννητικών οργάνων – ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί από τον άνδρα στη γυναίκα.

Όμως τώρα, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα στοιχεία, η τελευταία έρευνα των ειδικών του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο δείχνει ότι τελικά ο ιός μπορεί να εισβάλλει στα τοιχώματα του κόλπου χωρίς να υπάρχει τραυματισμός και να μολύνει έτσι τα ανοσοποιητικά κύτταρα.

Πραγματοποιώντας εργαστηριακές δοκιμές σε ιστό που προέρχονταν από υστερεκτομές και από μακάκους πιθήκους, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τον ιό του AIDS να περνά στο εξωτερικό στρώμα της κολπικής οδού.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων ορών τα ιικά σωματίδια είχαν ήδη φτάσει σε βάθος 50 μικρομέτρων – που αντιστοιχεί στο πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας – με αποτέλεσμα να πλήττουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα.

«Μέχρι σήμερα, η επιστήμη δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες γύρω από την μετάδοση του HIV και πως αυτή λειτουργεί», υπογραμμίζει ο καθηγητής Τόμας Χόουπ. «Οι μηχανισμοί παρέμεναν ακόμη αρκετά σκοτεινοί».

Διαβάστε ακόμα:
Πρόληψη κατά του ΑΙDS: Έρωτας χωρίς φόβο
http://www.vita.gr/html/ent/033/ent.8033.asp

Ουσία-αναστολέας του HIV
http://www.vita.gr/html/ent/720/ent.4720.asp

To θεραπευτικό εμβόλιο κατά του Aids είναι εφικτό!
http://www.vita.gr/html/ent/510/ent.7510.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: