Το πρώτο βρέφος της Βρετανίας που είναι «κατά παραγγελία», απαλλαγμένο από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αναμένεται να γεννηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο λόγος για τον οποίο οι γονείς του μωρού μπήκαν στη διαδικασία του ενδελεχούς γενετικού ελέγχου, ήταν το βεβαρημένο ιατρικό τους ιστορικό, το οποίο θα αύξανε τον κίνδυνο για κάθε κοριτσάκι που θα αποκτούσαν να εκδηλώσει μια ιδιαίτερα δύσκολη μορφή καρκίνου του μαστού.

Οι ειδικοί του νοσοκομείου του University College στο Λονδίνο, δημιούργησαν έμβρυα μe εξωσωματική γονιμοποίηση και στη συνέχεια, πριν τα εμφυτεύσουν στη μητέρα, τα εξέτασαν για να δουν εάν φέρουν το «ένοχο» γονίδιο της νόσου.

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης του νοσοκομείου, η συγκεκριμένη τεχνική χαρίζει στους γονείς την ευκαιρία να αποκτήσουν μια υγιή οικογένεια.

Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί οποιαδήποτε στοιχεία γύρω από τους γονείς ή το μωρό, όπως οι ίδιοι επιθυμούν.

Το σίγουρο πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι, ότι σε περίπτωση που η σύλληψη πραγματοποιούνταν με φυσικό τρόπο, τα παιδιά του νεαρού ζευγαριού θα είχαν περίπου 50% πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο, ποσοστό το οποίο σε περίπτωση που έφερναν στον κόσμο κοριτσάκια με το γονίδιο του καρκίνου του μαστού BRCA1 θα εκτοξευόταν στο 80%!

Στη φωτογραφία το πρώτο από τα δύο ζευγάρια των οποίων το μωρό έχει ελεγχθεί γενετικά για το γονίδιο του καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Γενετικά τεστ
http://www.vita.gr/html/ent/247/ent.7247.asp

Προσωπικότητα και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/821/ent.4821.asp

Ένα μωρό από τρεις!
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.4836.asp

Υπάρχει και καλή κληρονομικότητα! Ας πάρουμε και κάτι καλό από τους γονείς μας…
http://www.vita.gr/html/ent/435/ent.1435.asp