Θα μπορούσε να αντικατασταθεί μια πίτσα, ένα χάμπουργκερ ή ένα τυλιχτό σουβλάκι από μια βιολογική τσουκνιδόπιτα ή μια μπαγκέτα με πιπεριές Φλωρίνης; Φαντάζεστε ένα ταψί με σπιτικό φαγητό να σας περιμένει έξω από την πόρτα σας; Νιώθετε ποτέ την ανάγκη να ξέρετε τις θερμίδες του πιάτου που παραγγέλνετε; Και όλα αυτά χωρίς να σας «στοιχίσει ο κούκος αηδόνι»; Μια στροφή προς την υγιεινή διατροφή φαίνεται να βρίσκεται ήδη προ των πυλών. Εστιατόρια αρχίζουν να αναλύουν τα συστατικά των γευμάτων τους με τη βοήθεια ­διαιτολόγων, το fast food παύει να ταυτίζεται αναγκαστικά με το junk food, ενώ το street food -ένα σνακ στα γρήγορα- μπορεί να αποτελέσει μια καθ’ όλα υγιεινή επιλογή. Ψάξτε, ­λοιπόν, τα στενά της περιοχής σας και βρείτε πού «κρύβο­νται» οι υγιεινές επιλογές. Εμείς σας παρουσιάζουμε ορισμένους μόνο πρωτεργάτες της νέας τάσης, για να σας ανοίξουμε την όρεξη.





Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο σεφ Γιάννης Μπαξεβά­νης και ο συνεργάτης του Θανάσης Ρούσσος άνοιξαν το «Εργαστήρι Μπαξεβάνη», με όραμά τους το ποιοτικό και ταυτόχρονα οικονομικό φαγητό. Το εστιατόριο παρέ­χει και τη δυνατότητα delivery, σε… πρωτότυπη μάλιστα εκδοχή. Εσείς παραγγέλνετε το κυρίως πιάτο, την πίτα ή την τάρτα που θέλετε και στην πόρτα σας εμφανίζεται ένα χάρτινο βαλιτσάκι, που συνοδεύεται από μια μικρή πράσινη σαλάτα και γλυκό ή φρουτοσαλάτα. Ισορροπημέ­νο, πλήρες γεύμα, χωρίς να στερείται γεύσης. Αυτή είναι η φιλοσοφία του μαγαζιού. Όσο για το μενού, αυτό εξαρτάται από τα κέφια των σεφ! Μπορεί να περιλαμβάνει από το πιο απλό πιάτο μέχρι το πιο περίπλοκο, σε προσιτές όμως πάντα τιμές. Ποιοτικά υλικά, με κυρίαρχα τα χόρτα και τα αρωματικά, σε συνταγές που επαναφέρουν τη γευστική μνήμη των παιδικών μας χρόνων.
«Εργαστήρι Μπαξεβάνη», Νίκης 48, Πλάκα, τηλ.: 210-32.22.839. Ώρες διανομής: 12.00-16.30 και 20.00-0.00. Εξυπηρετεί το κέντρο της Αθήνας.




Στην καρδιά της Αθήνας, το εστιατόριο «Restό» προσφέρει προσεγμένη, υγιεινή κουζίνα με βιολογικές πρώτες ύλες. Τα κρέατα προέρχονται από έλληνες κτηνοτρόφους και τα λαχανικά είναι από κτήμα της Ηλείας. Όλα τα ­προϊόντα είναι βιολογικά πιστοποιημένα, ακόμη και το πιπέρι! Στα συν η υπηρεσία «Family menus», που δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες που δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν το μεσημέρι να έχουν καθημερινά στην πόρτα τους σπιτικές γεύσεις. Παραγγέλνετε το φαγητό που θέλετε (είτε περιλαμβάνεται στον κατάλογο είτε όχι) και έρχεται στο σπίτι σας… ένα ταψάκι! Κατά τα άλλα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το μεσημεριανό σας διάλειμμα από τη δουλειά για να απολαύσετε έναν ­καφέ -βιολογικό εννοείται!- ή να δοκιμάσετε μία από τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές που φιγουράρουν στη βιτρίνα.
«Restό», Ακαδημίας 84, τηλ.: 210-38.10.026, site: www.restobiobar.gr. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 10.00-23.00, ­Σάββατο10.00-18.00, Κυριακή κλειστά. Ώρες διανομής: Καθημερινές 12.00-17.00. Η διανομή δεν γίνεται αποκλειστικά στο κέντρο, αλλά και πιο μακριά, ανάλογα με την παραγγελία (ένα «Family menu» μπορεί να φτάσει, για παράδειγμα, στην Κηφισιά).




Με παράδοση στα βιολογικά από το 2000, το εστιατόριο «Γιάντες» -κλασικό στέκι των Εξαρχείων- έχει καταφέρει να περιλαμβάνει σήμερα στο μενού του βιολογικά προϊόντα, σε ποσοστό 90%. Μάλιστα, πλέον μπορείτε να απολαύσετε τα πιάτα του και στο σπίτι σας με ένα τηλεφώνημα. Η υπηρεσία delivery περιλαμβάνει σχεδόν όλο τον κατάλογο του μαγαζιού, με το σύγκλινο, τις πιπεριές Φλωρίνης και το σέσκουλο να ­πρωταγωνιστούν. Ενημερωθείτε για τα πιάτα ημέρας, επιλέξτε ανάμεσα σε μια μεγάλη λίστα ορεκτικών, ζητήστε να μάθετε την πίτα ημέρας ή διαλέξτε μία από τις 7 λαχταριστές σαλάτες. Πρωτότυπες συνταγές ζυμαρικών με εκλεκτά υλικά, 4-5 μαγειρευτά και φυσικά φαγητά σχάρας είναι σίγουρο ότι θα σας κάνουν να μη βαρεθείτε τις γεύσεις του!
«Γιάντες», Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, τηλ.: 210-33.01.369. Διανομή κατ’ οίκον γίνεται μόνο τις καθημερινές 13.00-23.00. Εξυπηρετείται το κέντρο της Αθήνας.






Πέρα από τα μπέργκερς, τις τηγανητές πατάτες και τα σοκολατένια γλυκά, η γνωστή αλυσίδα εστιατορίων «T.G.I. Friday’s» εμπλούτισε τον κατάλογό της με ένα ελαφρύ ολοκληρωμένο μενού. Το «Living Well Menu», που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο κ. Δημήτρη Γρηγοράκη, περιέχει πιάτα με μεσογειακές γεύσεις, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωφέλιμα λιπαρά ω-3, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Για του λόγου το αληθές, τα 8 πιάτα του μενού συνοδεύονται από το σχολιασμό της θρεπτικής τους αξίας. Ξεκινήστε με μία από τις δύο δροσερές σαλάτες, στις οποίες πρωταγωνιστούν τα φρούτα, συνε­χίστε με τα ορεκτικά -την τορτίγια με λιαστή ντομάτα, κατσικίσιο τυρί, πάστα ελιάς και φρέσκο κρεμμύδι ή τις λωρίδες κοτόπουλου σχάρας, μαριναρισμένες σε μέλι και μπαλσάμικο- και επιλέξτε για κυρίως πιάτο τον ψητό σολομό με σουσάμι, το Chimitsurri Pesto Steak, δηλαδή άπαχο μοσχαρίσιο κρέας στη σχάρα με μυρωδικά, μπρόκολο στον ατμό και ψητά ντοματίνια ή κοτόπουλο σχάρας μαριναρισμένο σε μέλι και μπαλσάμικο. Ολοκλη­ρώστε το γεύμα σας με ένα σορμπέ λάιμ.
«T.G.I. Friday’s», καταστήματα υπάρχουν σε Αθήνα και ­Θεσσαλονίκη. Για πληροφορίες, τηλ.: 210-61.29.933 και site: www.fridays.gr


Χωμένο στα στενά της Ερυθραίας, το «All About Lemon» προσφέρει πέρα από ποικιλία γλυκών με πρωταγωνιστή το λεμόνι και μοναδικές σαλάτες. Δίπλα στον κατάλογο, θα βρείτε ένα βιβλιαράκι με την… ταυτό­τητα κάθε σαλάτας. Ο κλινικός διατροφολόγος κ. Κυριά­κος Ρέππας αναλύει τα συστατικά τους και εξηγεί τι προσφέ­ρει στον οργανισμό η κάθε σαλάτα, αναφέρει το ­ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και υπολογίζει τη θερμιδική τους αξία. Εφτά δροσιστικοί συνδυασμοί, φτιαγμένοι με σπιτικά υλικά, συνοδευόμενοι από εφτά διαφορετικές βινεγκρέτ και ψωμί που ψήνεται την ίδια στιγμή, περιμέ­νουν να τους απολαύσετε εκεί ή να τους πάρετε «πακέτο». Με κοτόπουλο ή σολομό για τους κλασικούς, light εκδοχή για όσους προσέχουν τη σιλουέ­τα τους ή βρίσκονται σε δίαιτα, ρόκα-προσούτο-παρμε­ζάνα για όσους επιμένουν ιταλικά, μιλφέιγ ντομάτας για τους τολμηρούς που αναζητούν νέες γεύσεις, ντάκο για όσους έχουν… υψηλή χοληστερίνη ή πορτοκάλι-λιαστή ντομάτα-καβουρδισμένα αμύγδαλα για να ­ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας!
«All About Lemon», Αθ. Διάκου 34 & Αναξαγόρα, Ν. ­Ερυθραία, τηλ.: 210-62.50.237. Ώρες λειτουργίας: 8.00-22.00.




Ο κατάλογος του «Cadillac 99 γεύσεις» ξαφνιάζει ­γιατί διαφέρει από τα συνηθισμένα φυλλάδια των delivery. Στο μενού του ξεχωρίζουν οι light επιλογές, στις ­οποίες αναγράφονται οι αντίστοιχες θερμίδες. Η φιλοσοφία των εμπνευστών του καταστήματος συνοψίζεται στη φράση: «Πρέπει να ξέρουμε τι τρώμε». Αν, λοιπόν, αργήσει ­λίγο παραπάνω η παραγγελία σας, μην ανησυχήσετε, ­υπάρχει λόγος και είναι καλός! Όλα τα πιάτα ετοιμάζονται μετά το τηλεφώ­νημά σας. Όσο για τα υλικά που χρησιμοποιούνται, είναι όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά. Το ­ελαιόλαδο έρχεται από συγκεκριμένο παραγωγό της Καλαμάτας, η φέτα από την Αμφιλοχία και το κατίκι απευθείας από τον Δομοκό. Σύντομα, μάλιστα, ο κατάλογος θα εμπλουτιστεί με δια­τροφικά στοιχεία (θερμίδες, αλλά και θρεπτικά συστατι­κά) όλων των πιάτων του μενού, σε συνερ­γασία με διατροφολόγο.
«Cadillac 99 γεύσεις», τηλ.: 801-11.99.099 (από σταθερό τηλέφωνο), 210-25.11.111 (από κινητό), site: www.99gefseis.gr. Τα κατά τόπους καταστήματα της αλυσίδας εξυπηρετούν τις περιοχές της Αττικής που εκτείνονται από το Περιστέρι έως του Παπάγου και από το Χαλάνδρι έως το κέντρο της Αθήνας.






Στον κατάλογο των «Goody’s» προστέθηκε μια καινούργια γεύση, με φιλοδοξία να ανταποκριθεί η γνωστή αλυσίδα εστιατορίων στη στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Το μπιφτέκι κοτόπου­λου είναι φτιαγμένο με φιλέτο από στήθος και μπούτι κοτόπουλου, ζυμώνεται με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, ψήνεται στη σχάρα και περιέχει 9 γρ. λιπαρά ανά 100 γρ. Η μερίδα, αντί για πατάτες τηγανητές, συνοδεύε­ται από σαλάτα με βινεγκρέτ ελαιόλαδου. Θα το βρείτε και σε μορφή μπέργκερ, με ψωμί ολικής άλεσης. Επιπλέον, στο πλαίσιο της νέας τάσης, τα εστιατόρια «Goody’s» υλοποίησαν το 2007 ένα πρόγραμμα μείω­σης του αλατιού. Πλέον, δεν προστίθεται αλάτι κατά το τηγάνισμα, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα χρόνο να μειωθεί η κατανάλωσή του κατά 40 τόνους!
«Goody’s», τηλ.: 801-10.00.011, site: www.goodysnet.com. Υπάρχουν 180 εστιατόρια σε Ελλάδα και Κύπρο.




Αν αναζητάτε ένα γρήγορο, αλλά ταυτόχρονα υγιεινό σνακ, υπάρχει μια γωνιά για εσάς στην καρδιά της Αθήνας. Στο «Lena’s» μπορείτε να απολαύσετε 25 είδη πίτας (από πρασόπιτα μέχρι τσουκνιδόπιτα), 3 διαφορετικά κάθε μέρα ­γεύματα και 1 σούπα, ενώ υπάρχουν γλυκά, σαλάτες και σάντουιτς, όλα βιολογικά. Στα ράφια του ­μαγαζιού, θα βρείτε μια ποικιλία βιολογικών προϊόντων, από σοκολάτες και μπισκότα μέχρι μέλι και όσπρια, για να εξοπλίσετε την κουζίνα σας. Απολαύστε τον καφέ σας -συμβατικό ή βιολογικό- στο συμπα­θητικό πάγκο, ενώ, αν προτιμάτε το μενού στο σπίτι σας, υπάρχει και η δυνατότητα delivery.
«Lena’s Biosnacks bio market», Νίκης 11, ­Σύνταγμα, τηλ.: 210-32.41.360. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 8.00-21.00 και Σάββατο 8.00-17.00.
Ώρες διανομής: Καθημερινές 8.00-19.00 και Σάββατο 10.00-16.00.




Τέσσερα καταστήματα σε… στρατηγικά σημεία της Αθήνας (όπου υπάρχουν, δηλαδή, εταιρείες) μπορούν να δώσουν απάντηση στο καθημερινό ερώτημα των περισσότερων εργαζομένων: «Και τώρα τι τρώμε;». Ποικιλία από σαλάτες, κρύα πιάτα (ζυμαρικά και φακές), εντυπωσιακά σάντουιτς με μπαγκέτα ή αραβική πίτα και λαχταριστά γλυκά αντικαθιστούν το συνήθως ανθυγιεινό φαγητό στο γραφείο. Το κάθε κατάστημα «Ιt» έχει τη δική του κουζίνα, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι τοπική και επομένως πιο προσεγμένη, ενώ στη βιτρίνα ­μπορεί­τε να βρείτε και βιολογικές επιλογές.
«It», Αμαλίας 2-4, Σύνταγμα, τηλ.: 210-32.29.331, site: www.eatit.gr. Υπάρχουν 3 καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και ένα στο Μαρούσι. Ώρες λειτουργίας: ­Καθημερινές 7.30-18.00 (το Σάββατο είναι ανοιχτό μόνο το κατάστημα της Σκουφά). Ώρες διανομής: 12.00-16.00.