Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το παθητικό κάπνισμα βλάπτει την υγεία. Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό μας ακόμη και να ερχόμαστε σε επαφή με ρούχα ή μαλλιά που έχουν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Pediatrics», μόνο το 25% των οικογενειών με παιδιά εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες κατά του καπνίσματος.

Η νέα ανατρεπτική έρευνα των ειδικών του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, έδειξε ότι τα τοξικά σωματίδια τα οποία «φιλοξενούνται» π.χ. στα μαλλιά ή τα ρούχα του καπνιστή ώρες μετά το σβήσιμο του τσιγάρου του, ενδεχομένως να εγκυμονούν κινδύνους για μικρά παιδιά τα οποία μάλιστα έχουν τη τάση να βάζουν αντικείμενα στο στόμα ή να αναπνέουν κοντά μας. Οι καπνίστριες που θηλάζουν επίσης μεταδίδουν τις επιβλαβείς τοξίνες στο μωρό τους μέσω του γάλακτος.

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Τζόναθαν Γουίνικοφ μελέτησε συνολικά τις συνήθειες περισσότερων των 1.500 νοικοκυριών. Διαπίστωσε λοιπόν ότι ενώ το 95% των μη καπνιστών και το 85% των καπνιστών συμφωνούσαν ως προς τους κινδύνους υγείας που εγκυμονεί το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά τους, παρόλα αυτά μόνο το 65% των μη καπνιστών και το 43% των καπνιστών πίστευαν ότι ο κίνδυνος παρέμενε και μετά το σβήσιμο του τσιγάρου τους. Πρόκειται για το λεγόμενο «third-hand smoking».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι μόλις το 26,7% των νοικοκυριών όπου υπήρχε τουλάχιστον ένας καπνιστής, εφάρμοζε αυστηρούς κανόνες κατά του τσιγάρου στο σπίτι.

Διαβάστε ακόμα:
Πνεύμονες ζωής
http://www.vita.gr/html/ent/865/ent.7865.asp

Γιατί δεν καταφέρνω ν’ αλλάξω τις (κακές) συνήθειές μου;
http://www.vita.gr/html/ent/075/ent.2075.asp

Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα εθίζει!
http://www.vita.gr/html/ent/496/ent.7496.asp