Επικίνδυνα μπορεί να είναι τα φυτικά φάρμακα που προέρχονται από βότανα και λαμβάνονται ως υποκατάστατα της ορμονοθεραπείας κατά την εμμηνόπαυση, προειδοποιούν τώρα οι επιστήμονες.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Drugs and Therapeutics Bulletin», μερικά από αυτά ενδέχεται να προκαλούν αρκετά σοβαρές βλάβες. Παρόλο που διαφημίζονται ως «φυσικά προϊόντα», ορισμένα από αυτά να κρύβουν επικίνδυνες παρενέργειες.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι στην περίπτωση αρκετών φυτικών υποκατάστατων δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ο βαθμός της ανακούφισης, που προσφέρουν στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως π.χ. είναι οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση.

Ήδη η βρετανική αρχή φαρμάκων MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) ετοιμάζεται να εφαρμόσει αυστηρότερους ελέγχους. Από τον Απρίλιο του 2011 μάλιστα, όλα τα φάρμακα που πωλούνται ελεύθερα χωρίς συνταγή γιατρού, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια και την ποιότητά τους.

Διαβάστε ακόμα:
Φυσικά φάρμακα για σας
http://www.vita.gr/html/ent/998/ent.7998.asp

Ginseng, η ρίζα της ζωής!
http://www.vita.gr/html/ent/250/ent.7250.asp

Μη φοβάστε την εμμηνόπαυση
http://www.vita.gr/html/ent/329/ent.5329.asp