Σε λίγα χρόνια από τώρα μια νέα οικογένεια ενισχυτικών μνήμης αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά. Ο λόγος για τα «lifestyle pills», τα οποία υπόσχονται να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας: από την συγκράτηση σημαντικών ημερομηνιών μέχρι την γρήγορη και αποτελεσματική επανάληψη της ύλης πριν από εξετάσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φάρμακα που ενισχύουν τη μνήμη δημιουργήθηκαν αρχικά για ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο η φαρμακοβιομηχανία προσανατολίζεται στην παρασκευή ηπιότερων εκδοχών αυτών των φαρμάκων για ευρεία χρήση.

Στην παρούσα φάση ένας τύπος «τονωτικού» μνήμης αναπτύσσεται από τις εταιρείες AstraZeneca και Targacept, ωστόσο και η αμερικανική Epix Pharmaceuticals εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη ενός ανάλογου χαπιού.

Ο νευρολόγος και πρώην μέλος της επιτροπής του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κ. Στίβεν Φέρις, προβλέπει ότι μια ελαφρύτερη εκδοχή των συγκεκριμένων φαρμάκων, η οποία θα απευθύνεται στο ευρύ αγοραστικό κοινό, δεν βρίσκεται πολύ μακριά.

Σε λίγα μόνο χρόνια, ισχυρίζεται, τα «θαυματουργά» χαπάκια θα είναι προσιτά στους πάντες, καθώς θα διατίθενται ελεύθερα χωρίς συνταγή γιατρού.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς να εξασκήσετε τη μνήμη σας
http://www.vita.gr/html/ent/360/ent.6360.asp

Τεστ: Πώς λειτουργεί η µνήµη σας;
http://www.vita.gr/html/ent/829/ent.7829.asp

Νόσος Αλτσχάιμερ: Εξελίξεις και ελπίδες
http://www.vita.gr/html/ent/456/ent.7456.asp

Τα 7 «κλειδιά» για υγιή εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.6572.asp