Ένα προηγμένο τεστ που μετρά την ποιότητα των σπερματοζωαρίων ώστε να επιλέγονται τα «ισχυρότερα» για την τεχνητή γονιμοποίηση, κατάφεραν να αναπτύξουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Σε αντίθεση με τα υφιστάμενα τεστ καταλληλότητας σπέρματος, η νέα τεχνική δεν σκοτώνει το σπέρμα του δείγματος αλλά μετά την ανάλυση της ποιότητάς του, επιτρέπει τη χρήση του για τεχνητή γονιμοποίηση.

Το νέο τεστ απομονώνει κάθε σπερματοζωάριο με τη βοήθεια δύο δεσμών λέιζερ και σε συνδυασμό με την ειδική τεχνική φασματοσκοπίας «Ραμάν» αναλύει τις ιδιότητες του DNA του.

«Κατά τη φυσική σύλληψη μόνο τα δυνατά σπερματοζωάρια καταφέρνουν να φτάσουν ως το ωάριο», αναφέρει ο δρ. Άλιστερ Έλφικ. «Η τεχνολογία μας στην ουσία αντικαθιστά τη φυσική επιλογή των δυνατών σπερματοζωαρίων με μια “ποιοτική αξιολόγησή” τους με βάση το DNA τους», εξηγεί.

Σπεύδει ωστόσο να διαβεβαιώσει ότι σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιλογή φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών του μωρού. «Δεν έχει καμία σχέση με τα μωρά κατά παραγγελία», υπογραμμίζει. «Μπορούμε μόνο να διαπιστώσουμε πόσο το σπέρμα είναι δυνατό και υγιές, όχι εάν θα γεννηθεί από αυτό ένα μωρό με γαλάζια μάτια».

Διαβάστε ακόμα:
Τα µυστικά της ανδρικής γονιµότητας
http://www.vita.gr/html/ent/244/ent.7244.asp

Aντιμετωπίστε την υπογονιμότητα. Nέες τεχνικές και θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.1450.asp

Με τις εναλλακτικές θεραπείες μπορείτε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας
http://www.vita.gr/html/ent/385/ent.2385.asp