Οι άντρες που είναι περισσότερο δραστήριοι σεξουαλικά στις ηλικίες των 20 και 30 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στη Βρετανία με επικεφαλής την ελληνίδα ερευνήτρια, Πολυξένη Δημητροπούλου.

Με χρήση ερωτηματολογίου ζητήθηκαν από 800 άνδρες πληροφορίες για τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών ή του αυνανισμού, τον αριθμό των εναλλασσόμενων συντρόφων και το ιστορικό αφροδίσιων νοσημάτων τους, μετά την εφηβεία.

Το δείγμα της έρευνας ήταν μοιρασμένο σε δύο ομάδες: στους μισούς περίπου από τους ερωτηθέντες είχε ήδη διαγνωστεί καρκίνος του προστάτη, στους άλλους όχι.

Με την έρευνα αποδείχτηκε ότι σχεδόν τα 2/5 της ομάδας με καρκίνο του προστάτη είχαν συνάψει σεξουαλικές σχέσεις με 6 ή περισσότερες γυναίκες μετά την εφηβεία, όταν στην ομάδα των υγιών το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο από το 1/3.

Καταγράφηκε επίσης απόκλιση και στη συχνότητα σεξουαλικών επαφών ή αυνανισμού ανάμεσα στις δύο ομάδες: Το 40% των ανδρών στην ομάδα με καρκίνο του προστάτη είχε σεξουαλική δραστηριότητα 20 φορές το μήνα στην ηλικία των 20 ετών, σε σύγκριση με το 32% των ανδρών στην άλλη ομάδα. Παρ’ όλ’ αυτά το χάσμα αυτό μίκραινε όσο μεγάλωναν σε ηλικία οι συμμετέχοντες.

Η δρ. Πολυξένη Δημητροπούλου θεωρεί ως πιο τη σημαντική ειδοποιό διαφορά στην έρευνα διεξήγαγε η ομάδα της το γεγονός ότι εστιάζει σε μικρότερες ηλικίες από ό,τι συνήθως στις μελέτες για τον καρκίνο του προστάτη και συμπεριλαμβάνει στοιχεία όχι μόνο για τις σεξουαλικές επαφές αλλά και για τον αυνανισμό, που αναδεικνύεται σε σημαντική παράμετρο.

Εκτίμησή της είναι ότι υψηλότερα ποσοστά ορισμένων ορμονών που συνδέονται με το σεξ είναι ταυτόχρονα υπεύθυνα τόσο για την εντονότερη σεξουαλική «ορμή» στην ηλικία των 20 και 30 όσο και για την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη αργότερα. Οι «ορμόνες παίζουν ρόλο-κλειδί στον καρκίνο του προστάτη», λέει χαρακτηριστικά.

Παρ’ όλ’ αυτά αναγνωρίζει ότι οι λόγοι για τους οποίους υποχωρεί η συσχέτιση της σεξουαλικής δραστηριότητας με τον καρκίνο του προστάτη στις μεγαλύτερες ηλικίες παραμένει ασαφής.

Πριν αρχίσουν οι άνδρες να «κόβουν το σεξ», καλό είναι να λάβουν υπόψη και τον πρώτο «αντίλογο» στα αποτελέσματα της έρευνας που διατύπωσε ο διευθυντής του βρετανικού Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Προστάτη, John Neate.

Γι’ αυτόν είναι μεν καλοδεχούμενη η ηλικιακή διεύρυνση που επιχειρεί η έρευνα, ωστόσο παραμένει αμφίβολη η αναδρομική μέθοδος που υιοθετεί, καθώς στηρίζεται σ’ ό,τι «θυμούνται» οι συμμετέχοντες για χαρές της ζωής που συνέβησαν 20 και 30 χρόνια πριν. Θεωρεί το δείγμα μικρό, ενώ υποστηρίζει ότι δεν έχει να προσφέρει «καμιά πρακτική συμβουλή στους άνδρες που επιθυμούν να περιορίσουν τον κίνδυνο της νόσου».

Διαβάστε ακόμα:
Πώς θα γίνετε ο προστάτης του… προστάτη σας!
http://www.vita.gr/html/ent/760/ent.4760.asp

Ξέρετε πότε έχει πρόβλημα ο προστάτης σας;
http://www.vita.gr/html/ent/101/ent.1101.asp

Σεξ από τοπρώτο ραντεβού;
http://www.vita.gr/html/ent/322/ent.8322.asp