Τα φάρμακα που διαθέτουμε μέχρι σήμερα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά της και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αλλά δεν μπορούν να θεραπεύσουν πλήρως μια ασθένεια που έχει τη «συνήθεια» να υποχωρεί προσωρινά αλλά να επανέρχεται με νέα ξεσπάσματα δριμύτερη.
Ο καθηγητής ανοσολογίας Richard Burt του Πανεπιστήμιου του Σικάγο, υποστηρίζει στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet Neurology» ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει!
Επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας, που παρακολούθησε για περίπου τρία χρόνια 21 ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε μια νέα θεραπεία με εμφύτευση βλαστικών κυττάρων, δηλώνει ότι φτάσαμε για πρώτη φορά στο σημείο «να αναστρέψουμε την πορεία της ασθένειας».
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση πάθηση, στο πλαίσιο της οποίας το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρεί ξένα τα δικά του κύτταρα και επιτίθεται στο έλυτρο (περίβλημα) μυελίνης που μονώνει τις νευρικές ίνες, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η πραγματική αιτία της νόσου είναι άγνωστη. Γνωρίζουμε μόνο δευτερεύοντες παράγοντες που την ευνοούν. Εκδηλώνεται σε ενήλικους, μερικές φορές αρκετά νέους. Χαρακτηρίζεται από περιοδικές εξάρσεις και εμφανίζει διαφορετικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο, με συχνότερα το μούδιασμα ή την αδυναμία στα άκρα, απώλεια της όρασης και αστάθεια στο βάδισμα.
Η προσπάθεια της ομάδας του καθηγητή Burt ήταν «να γυρίσει το ρολόι πίσω στο χρόνο» πριν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίσει να πλήττει τον ίδιο τον οργανισμό. Η μέθοδος, που εφάρμοσε, ακολουθεί τρία βήματα:
1. Λήψη «αιμοποιητικών» (δηλαδή συμβάλλουν στην παραγωγή κυττάρων του αίματος) βλαστικών κυττάρων από το νωτιαίο μυελό των ασθενών.
2. Χημειοθεραπεία, ηπιότερης μορφής από εκείνη που χρησιμοποιείται στις θεραπείες καρκίνου, με στόχο την καταστροφή του «αποσταθεροποιημένου» ανοσοποιητικού συστήματος.
3. Επανεμφύτευση των βλαστικών κυττάρων στο μυελό των ασθενών για την αναδημιουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμής της μεθόδου είναι άκρως ελπιδοφόρα: Το 81% των ασθενών, που βρίσκονταν στην πρώιμη φάση της ασθένειας που χαρακτηρίζεται από περιοδικά ξεσπάσματα, έδειξε σημαντική βελτίωση και υποχώρηση της ασθένειας. Παρουσίασαν πρόοδο στη σταθερότητα του βαδίσματος, βελτιώθηκε η όραση, περιορίστηκε η ακράτεια και αυξήθηκε η μυϊκή δύναμη των άκρων τους.
Ο καθηγητής Burt δηλώνει ότι «καμία θεραπεία» κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας «δεν έχει αντιστρέψει ποτέ τη νευρολογική δυσλειτουργία όπως συνέβη τώρα» με τη νέα θεραπεία που δοκίμασαν εκείνος και οι συνάδελφοί του.
Θα χρειαστούν ωστόσο νέες εκτεταμένες κλινικές μελέτες που θα συγκρίνουν άμεσα αυτή τη νέα θεραπευτική προσέγγιση με τη μέχρι σήμερα παραδεκτή θεραπεία.
Διαβάστε ακόμα:
Να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα του μωρού μου;
http://www.vita.gr/html/ent/249/ent.1249.asp
Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του 2008
http://www.vita.gr/html/ent/182/ent.8182.asp
Μπορούμε να αναπλάσουμε τα όργανά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/003/ent.1003.asp
Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp
Βλαστοκύτταρα κατά του AIDS
http://www.vita.gr/html/ent/330/ent.8330.asp
Θεραπεία «σταθμός» για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Νέα θεραπεία, βασισμένη σε βλαστικά κύτταρα, «σταματά» τη σκλήρυνση κατά πλάκας._x000D_ _x000D_