Η υπερβολική έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί έχει από ήπιες έως σοβαρές επιδράσεις στον ψυχισμό τους, ενώ μπορεί να τα οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη, όπως φαίνεται από μια βρετανική και μια αμερικανική έρευνα.

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα ανήκουν στον Βρετανικό Οργανισμό Ερευνών για τα Παιδιά «Good Children Inquiry», ο οποίος και κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία γύρω από τις καθημερινές συνήθειες παιδιών και εφήβων.

Όπως αποδείχθηκε, λοιπόν, η συνεχής έκθεση των παιδιών σε ερεθίσματα που προέρχονται από τον μάταιο κόσμο της σόουμπιζ έχει ως αποτέλεσμα την έξαρση καταναλωτισμού στις τρυφερές ηλικίες των 10-13 ετών. Ευθύνεται όμως και για τη δημιουργία εμμονών σχετικών με το κυνήγι του υπερβολικού πλούτου και με ψευδείς εικόνες αγέραστης ομορφιάς, που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της προσωπικότητας των νέων.

Σύμφωνα με την έρευνα, μάλιστα, μόλις το 1/4 των παιδιών που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα παρακολουθούνται από κάποιον ειδικό. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι 1 στα 10 παιδιά ηλικίας 5-16 ετών αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα – π.χ. άγχος, ακόμη και κατάθλιψη.

Παράλληλα, νέα αμερικανική έρευνα ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά, καθώς αποδεικνύει ότι η τηλεόραση αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ σε συνεργασία με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κατέγραψαν τη διάρκεια παραμονής 4.142 υγιών εφήβων μπροστά από τον τηλεοπτικό δέκτη.

Αναλύοντας στη συνέχεια τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι η κάθε επιπλέον ώρα παρακολούθησης αύξανε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 8%.

Διαβάστε ακόμα:
Πόσες ώρες τηλεόραση βλέπει το παιδί μου;
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.3430.asp

Τηλεόραση και παιδιά
http://www.vita.gr/html/ent/746/ent.5746.asp

Μην τους κλέβετε τον ύπνο
http://www.vita.gr/html/ent/754/ent.5754.asp