Ένα ελπιδοφόρο εμβόλιο κατά της θανατηφόρας μηνιγγίτιδας Β, αναμένεται να είναι διαθέσιμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την κατασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία Novartis Vaccines.

Η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλλει αίτημα για έγκριση του εμβολίου μέσα στο 2010 και σκοπεύει μέχρι το 2011 να το έχει ήδη διαθέσει στην αγορά. Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα στη μάχη κατά της ασθένειας που σε λίγες μόνο ώρες μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στο θάνατο.

Στην δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου, έλαβαν μέρος συνολικά 80 μωρά.

Στα 50 από αυτά χορηγήθηκαν δόσεις του φαρμάκου στην ηλικία των 2, 4 και 6 μηνών, ενώ ακολούθησε ένα τέταρτο «ενισχυτικό» εμβόλιο στην ηλικία του 1 έτους, ενώ στα υπόλοιπα 30 το εμβόλιο πραγματοποιήθηκε στον 6ο, 8ο και 12ο μήνα της ηλικίας τους αντίστοιχα.

Στη συνέχεια οι ερευνητές έλαβαν δείγμα αίματος από τα παιδιά και το εξέθεσαν σε τρεις τύπους βακτηρίων της μηνιγγίτιδας.

Τα ποσοστό επιτυχίας του εμβολίου και στις δύο ομάδες άγγιζε το 93%-100% μετά την ενισχυτική δόση στην ηλικία του ενός έτους.

Επόμενο στάδιο τώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η διεύρυνση της δράσης του εμβολίου ενάντια και σε άλλους τύπους της μηνιγγίτιδας Β.

Διαβάστε ακόμα:
Mηνιγγίτιδα
http://www.vita.gr/html/ent/163/ent.2163.asp

Εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας ενόψει
http://www.vita.gr/html/ent/174/ent.6174.asp

Εμβόλια
http://www.vita.gr/html/ent/220/ent.2220.asp