Ρώσοι και λευκορώσοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τροποποιώντας γενετικώς κατσίκες μπορούν να κάνουν τα ζώα να παράγουν ανθρώπινο γάλα.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές, αναμένεται να βοηθήσει εκατομμύρια παιδιά, τα οποία οι μητέρες τους δεν μπορούν να θηλάσουν, να λάβουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Λευκορωσίας και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, το γάλα θα μπορεί να καταναλώνεται ακόμη και από ενηλίκους. Η έρευνά τους, όπως εκτιμούν μάλιστα, αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων, που θα εκμεταλλεύονται τις αντιβιοτικές ιδιότητες της λακτοφερρίνης, μιας πρωτεϊνης που ανευρίσκεται στο γάλα της γυναίκας, και μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους στη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών του ανοσοποιητικού και του γαστρεντερικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι ίδιοι οι ερευνητές, τα πρώτα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε αρσενικά ποντίκια, στα οποία εισήχθησαν ανθρώπινα γονίδια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή πολύ υψηλών ποσοτήτων λακτοφερρίνης στο γάλα των θηλυκών απογόνων τους: 160 γραμμάρια ανά λίτρο γάλακτος.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρα Ελένα Σαντζίκοβα, στράφηκαν στις κατσίκες προκειμένου να επιτύχουν την παραγωγή ακόμη μεγαλύτερων ποσοτήτων της πολύτιμης πρωτεΐνης.

Μέχρι στιγμής έχουν γεννηθεί συνολικά 90 θηλυκές κατσίκες, οι οποίες προέρχονται από γενετικώς τροποποιημένα αρσενικά που εκτρέφονται σε μυστική φάρμα λίγο έξω από τη Μόσχα.

Οι ειδικοί εκτιμούν, ότι σε λίγους μήνες που τα ζώα θα φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία γαλακτοφορίας, οι μεταλλαγμένες κατσίκες υπολογίζεται ότι θα παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες λακτοφερρίνης από εκείνες που υπάρχουν στο γυναικείο γάλα.

Διαβάστε ακόμα:
Κατσικίσιο γάλα. Aπό την Αμάλθεια ώς σήμερα
http://www.vita.gr/html/ent/686/ent.4686.asp

Φάκελος: Γενετικά τεστ
http://www.vita.gr/html/ent/247/ent.7247.asp
Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: