Η προσωπικότητα της γυναίκας «καθρεφτίζεται» στο πρόσωπό της, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Σε συνεργασία με το επιστημονικό περιοδικό «New Scientist», οι ειδικοί εξέτασαν κατά πόσο τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας θα μπορούσαν να είναι ανιχνεύσιμα μέσω της εμφάνισης.

Είδαν ότι συγκριτικά με τα ανδρικά πρόσωπα, τα γυναικεία «διαβάζονταν» ευκολότερα. «Δεν περιμέναμε τέτοια διαφορά μεταξύ των δύο φύλων», αναφέρει ο δρ. Ρομπ Τζένκινς.

Στο πλαίσιο της έρευνας, το περιοδικό ζήτησε από 1.000 αναγνώστες να αποστείλουν μια φωτογραφία πορτρέτου και παράλληλα να συμπληρώσουν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο γύρω από την προσωπικότητά τους – στο οποίο αξιολογούσαν πόσο τυχεροί, αστείοι, θρήσκοι και έμπιστοι πίστευαν ότι είναι.

Στη συνέχεια, βάσει των αποτελεσμάτων του τεστ, οι ερευνητές μοίρασαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες και ανακάτεψαν τις φωτογραφίες ηλεκτρονικά.

«Θέλαμε να δούμε κατά πόσο ο κόσμος θα μπορούσε να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που κρύβονταν πίσω από την εικόνα του καθενός», εξηγεί ο δρ. Τζένκινς.

Μέσα στο επόμενο διάστημα περισσότεροι από 6.500 επισκέπτες της ιστοσελίδας του περιοδικού έλαβαν μέρος στο πρωτότυπο πείραμα, προσπαθώντας να βρουν ποιος από τους απεικονιζόμενους είναι τυχερός, αστείος, θρήσκος ή έμπιστος.

Οι ειδικοί είδαν λοιπόν, ότι περίπου το 70% των επισκεπτών κατάφεραν να βρουν τις γυναίκες που πίστευαν ότι είχαν τύχη, ενώ το 73% κατάφερε να εντοπίσει τις θρησκόληπτες.
Επιπλέον, το 54% κατάφερε να εντοπίσει την εμπιστοσύνη που απέπνεαν τα γυναικεία πρόσωπα.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλες οι σωστές απαντήσεις αφορούσαν αυστηρά γυναικεία πρόσωπα, ενώ αντίθετα στους άνδρες δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν κανένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους.

Διαβάστε ακόμα:
Έλξη με την τεστοστερόνη στο κόκκινο
http://www.vita.gr/html/ent/401/ent.7401.asp

Tι αποκαλύπτουν τα αντικείμενα για τον εαυτό μας;
http://www.vita.gr/html/ent/241/ent.2241.asp

Αυτοπεποίθηση: Μικρές ασκήσεις τόνωσης!
http://www.vita.gr/html/ent/253/ent.7253.asp