Οι παραλλαγές δύο γονιδίων, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει το περιττό νάτριο, ίσως να ευθύνονται για την υψηλή αρτηριακή πίεση, εκτιμούν τώρα αμερικανοί ερευνητές.

Η μελέτη ανήκει στον δρ Κρίστοφερ Νιούτον-Τσε από το Γενικό Νοσοκομείο της Βοστόνης και την ομάδα του. Αναλύοντας γενετικά στοιχεία 30.000 ατόμων από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, και τη Φινλανδία οι ειδικοί κατάφεραν να προσδιορίσουν τους ρόλους των γονιδίων NPPA και NPPB.

Κανονικά, τα δύο γονίδια παράγουν τα λεγόμενα νατριουρητικά πεπτίδια, δηλαδή πρωτεΐνες οι οποίες χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και συμβάλλουν στην αποβολή του άλατος μέσω των ούρων. Ως γνωστόν, μια διατροφή πλούσια σε αλάτι θεωρείται βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της υπέρτασης.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Nature Genetics», οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι έφεραν δύο αντίγραφα ενός εκ των δύο «ένοχων» παραλλαγών, είχαν κατά 18% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση σε σχέση με όσους έφεραν μόνο ένα ή κανένα αντίγραφο.

«Κάτι τέτοιο δεν εξηγεί φυσικά όλες τις περιπτώσεις υπέρτασης», αναφέρει ο δρ. Νιούτον-Τσε. «Δεν εξηγεί τις κληρονομικές περιπτώσεις, μόνο μέρος αυτών. Και κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν επιπλέον κοινές γονιδιακές διαφορές οι οποίες συμβάλλουν στις πληθυσμιακές διακυμάνσεις της υπέρτασης», εξηγεί ο ειδικός.

Διαβαστε ακομα:
H υπέρταση φοβάται την άσκηση
http://www.vita.gr/html/ent/787/ent.5787.asp

Πάρτε την πίεση στα χέρια σας!
http://www.vita.gr/html/ent/500/ent.5500.asp