Οι σημερινοί άνθρωποι, όπως και οι παλαιότεροι, πιστεύουν ότι τα όνειρα κρύβουν σημαντικές αλήθειες. Πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα συντονισμένων μελετών σε τρεις χώρες αποκάλυψαν ότι δίνουμε τελικά μεγαλύτερη σημασία στο περιεχόμενο των ονείρων μας απ’ ό,τι συνήθως γίνεται δεκτό.

Η επιστημονική ομάδα του δρ. Κάρι Μόργουετζ και των συνεργατών από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των Η.Π.Α. πραγματοποίησε 6 έξι διαφορετικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περίπου 1.100 άτομα σε Η.Π.Α., Ινδία και Νότιο Κορέα.

Τα πορίσματά τους δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Personality and Social Psychology». Σύμφωνα με αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο ζουν, πιστεύουν ότι τα όνειρα περιέχουν σημαντικές «κρυφές» αλήθειες.

Αν και οι ερμηνείες που δίνουν οι ψυχολόγοι για τα όνειρα είναι πολλές, ποικίλες και συγκρουόμενες, για το δρ. Μόργουετζ «οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα όνειρα ως μια πύλη ενορατικής γνώσης τόσο για τον εαυτό τους όσο για τον κόσμο γύρω τους».

Φοιτητές και στις τρεις χώρες, όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές κουλτούρες τους, αποδέχονταν θεωρίες που αποδίδουν στα όνειρα συγκαλυμμένες αλήθειες.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι συμμερίζονται την άποψη ότι τα όνειρα δεν προβλέπουν το μέλλον» αναγνωρίζει ο καθηγητής αλλά σε μια από τις μελέτες τους οι ερευνητές κατάφεραν να υποβάλλουν «υποψήφιους» επιβάτες αεροπορικών πτήσεων στην ιδέα του αεροπορικού δυστυχήματος. Πολλοί είδαν στο όνειρό τους το δυστύχημα να συμβαίνει, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο του άγχους τους πριν από την πραγματική πτήση…

Επίσης, σύμφωνα με τον δρ. Μόργουετζ, «οι άνθρωποι έχουν την τάση να αποδίδουν ερμηνείες στα όνειρά τους σύμφωνα με τα προϋπάρχοντα πιστεύω και τις επιθυμίες τους». Οι θρήσκοι είχαν έτσι πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πιστεύουν πραγματικά ότι ο θεός τους «μιλάει» στο όνειρό τους, όχι όμως οι αγνωστικιστές και οι άθεοι.

Αυτό που ζούμε στον ύπνο αποδεικνύεται λοιπόν να έχει πάντα κάποια σχέση μ’ αυτό που ζούμε στο «ξύπνιο»…

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Βρείτε ξανά τον ύπνο σας
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.8027.asp

Όνειρα γλυκά!
http://www.vita.gr/html/ent/441/ent.2441.asp

Οι εφιάλτες είναι γένους θηλυκού
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.8336.asp