Το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τις γυναίκες αναμένεται να κατακτήσουν οι άνδρες μέχρι το 2035.

Οι ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) στις Η.Π.Α. διαπιστώνουν μια μακροχρόνια τάση να κλείσει η «ψαλίδα» του προσδόκιμου ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, η ψαλίδα αναμένεται να εξαφανιστεί σε 25 περίπου χρόνια από σήμερα.

«Αν δεν γίνει κάποια δραματική αλλαγή, όπως ένας πόλεμος ή μια πανδημία, αναμένεται να υπάρξει σύγκλιση σε περίπου 25 χρόνια από σήμερα. Αυτό θα ωφελήσει κυρίως τα παιδιά των παιδιών που γεννήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια», αναφέρει ένας στατιστικολόγος των αμερικανικών κέντρων.

Μια από τις πιο εύλογες εξηγήσεις που προτείνουν οι ερευνητές για αυτό το φαινόμενο, έχει να κάνει με τις αλλαγές στα ανδρικά επαγγέλματα, καθώς το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής των ανδρών συνδεόταν παραδοσιακά με υψηλού κινδύνου επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα εκείνα του στρατιωτικού ή του εργάτη ορυχείου.

Από την άλλη πλευρά όμως παρατηρούμε αξιοσημείωτες μεταβολές και στις καθημερινές συνήθειες των δύο φύλων, όπως π.χ. το κάπνισμα. «Οι άνδρες έχουν μειώσει αρκετά το κάπνισμα, ενώ αντίθετα οι νεαρές γυναίκες, αντιστέκονται περισσότερο», σχολιάζει ο βρετανός καθηγητής γεροντολογίας στο Ινστιτούτο Μελέτης Γήρατος του Σέφιλντ, Τόνι Γουόρνς.

Διαβάστε ακόμα:
Συνέντευξη – ∆ηµήτριος Κυριακίδης: «Σύντοµα θα ζούµε 100 µε 120 χρόνια!»
http://www.vita.gr/html/ent/203/ent.8203.asp

Πώς να ζήσετε περισσότερα χρόνια
http://www.vita.gr/html/ent/296/ent.8296.asp

Μπείτε στο «Club Méditerranée» της µακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/832/ent.7832.asp