Οι δρομείς λαχταρούν φρούτα και οι κολυμβητές αποζητούν μπισκότα, μας διαβεβαιώνουν βρετανοί επιστήμονες. Φαίνεται πώς ο τύπος της άσκησης που κάνουμε «ρυθμίζει» και την όρεξή μας, με αποτέλεσμα να προτιμάμε τις τροφές εκείνες που αναπληρώνουν κάθε φορά ιδανικά την ενέργεια που χάσαμε.

Σύμφωνα λοιπόν με νέα βρετανική έρευνα, το τρέξιμο έδειξε να προκαλεί λαχτάρα για φρούτα, ενώ η κολύμβηση έδειξε να συνδέεται με την επιθυμία για… μπισκότα και άλλες πιο «ανθυγιεινές» διατροφικές επιλογές.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ο δρ. Ντέιβιντ Στένσελ του Πανεπιστημίου Loughborough, στο βιβλίο του με τίτλο «Influence of Resistance and Aerobic Exercise on Hunger» εξηγεί ότι οι δρομείς δεν αισθάνονται πείνα μετά την προπόνηση γιατί η προσπάθεια που καταβάλλουν καταστέλλει την ορμόνη της πείνας «γρελίνη»…

Αντίθετα, εκείνοι που δεν επιθυμούν να χάσουν απότομα βάρος μπορούν να στραφούν στην κολύμβηση, η οποία ενισχύει την όρεξη για λιπαρές τροφές, όπως π.χ. τα μπισκότα ή η σοκολάτα, ή στα «βάρη», τα οποία δημιουργούν επιθυμία για αμυλούχες τροφές, όπως οι πατάτες και τα ζυμαρικά.

«Το σώμα ανταποκρίνεται στην άσκηση ώστε μελλοντικά να μπορεί να την πραγματοποιεί ακόμη πιο αποδοτικά. Όσο πιο ελαφρύς είναι κανείς, τόσο πιο κατάλληλος είναι για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και τόσο περισσότερο ο οργανισμός του θα γεννά την επιθυμία για κατανάλωση υδαρών (πλούσιων σε υγρά) τροφών οι οποίες μέσα από την ενυδάτωση θα ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ παράλληλα θα εμποδίσουν τη συσσώρευση περιττών κιλών», εξηγεί ο δρ. Στένσελ.

«Εάν όμως κάποιος σηκώνει βάρη, τότε θα έχει πιο έντονη επιθυμία για αμυλούχες και πρωτεϊνούχες τροφές οι οποίες θα βοηθήσουν στο χτίσιμο των μυών. Το ίδιο και αν κολυμπά συχνά σε παγωμένο νερό: το σώμα επωφελείται από τις διατροφικές επιλογές του εγκεφάλου “εξοπλίζοντας” τον κολυμβητή με μια στιβάδα προστατευτικού λίπους», συμπληρώνει ο ειδικός.

Το εκπληκτικό, όπως αναφέρει ο καθηγητής, έγκειται στο γεγονός ότι ο περιορισμός της πείνας των δρομέων διατηρείται και μετά το τέλος της άσκησης!

«Έτσι εάν κάποιος τρέξει για 90 λεπτά, θα χάσει περίπου 1.300 θερμίδες. Όμως αυτό συνήθως δεν αυξάνει την ποσότητα τροφίμων που θα καταναλώσει για τουλάχιστον 24 ώρες μετά το τέλος της άσκησης. Δηλαδή, θα κάψει όλες αυτές τις θερμίδες χωρίς να του δημιουργηθεί επιπλέον αίσθηση της πείνας», υπογραμμίζει ο δρ. Στένσελ.

Διαβάστε ακόμα:
Περπάτημα ή τζόγκινγκ; Ποιο να προτιμήσω;
http://www.vita.gr/html/ent/616/ent.6616.asp

5 Δραστηριότητες για να κάψετε 200, 400, 600 θερμίδες
http://www.vita.gr/html/ent/237/ent.6237.asp