Οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν όταν το παιδί τους υποφέρει από ωτίτιδα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί της βρετανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την έρευνα της κώφωσης, Deafness Research UK.

«Μέρος του προβλήματος οφείλεται στην έλλειψη γνώσεων των γονιών σχετικά με το πώς πρέπει να δράσουν αν το παιδί τους εμφανίσει επίμονα προβλήματα στα αυτιά», αναφέρει η κ. Βίβιεν Μάικλ, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Επισημαίνει μάλιστα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις χορηγούνται αντιβιοτικά, συχνά όμως χωρίς να έχουν αποτελεσματική δράση.

Ο δρ. Ίαν Γουίλιαμσον από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, πάλι, αναφέρει ότι ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ανήκει τελικά στους γιατρούς που χορηγούν τα αντιβιοτικά.

«Τα προβλήματα των αυτιών και οι βασικές αιτίες τους δεν αντιμετωπίζονται απαραίτητα με αντιβιοτικά», υπογραμμίζει ο επιστήμονας.

Αντίθετα, όπως εξηγεί ο δρ. Γουίλιαμσον, με τη βοήθεια των ειδικών δακτυλίων (grommets) οι οποίοι εισάγονται στα αυτιά θα μπορούσε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερος καθαρισμός του πλεονάζοντος υγρού που «φυλακίζεται» στο εσωτερικό τους.

Προβλήματα ακοής συνεπάγονται συχνά αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά σχολικής ηλικίας, ενώ μπορούν να οδηγήσουν αργότερα, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, σε χειρότερες επιπλοκές.

Διαβάστε ακόμα:
«Οχ, τα αυτιά µου!». Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την ωτίτιδα
http://www.vita.gr/html/ent/212/ent.8212.asp

Ωτίτιδα
http://www.vita.gr/html/ent/202/ent.2202.asp

Η πιπίλα «φέρνει» ωτίτιδα
http://www.vita.gr/html/ent/850/ent.6850.asp