Αποτελεσματική προστασία κατά του καρκίνου προσφέρει διατροφή πλούσια σε ασβέστιο. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποίησαν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ σε συνεργασία με την AARP, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων άνω των 50 ετών.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», στην έρευνα ευρείας κλίμακας συμμετείχαν συνολικά 493.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 50 έως 71 ετών το 1995 όταν και ξεκίνησε η μελέτη.

Μέχρι το τέλος της έρευνας, συνολικά 36.965 άνδρες και 16.605 γυναίκες είχαν εμφανίσει 10 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, με συχνότερους τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα και του εντέρου.

Αναλύοντας τα στοιχεία της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκείνοι που λάμβαναν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου (κατά μέσο όρο 1.530 mg ημερησίως οι άνδρες και 1.881mg οι γυναίκες), είχαν 16% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν τις μικρότερες ποσότητες.

Ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν ότι για το ίδιο αποτέλεσμα, δηλ. την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, αρκεί η συνιστώμενη δόση των 1.200 mg ημερησίως που ισοδυναμεί με 4 ποτήρια γάλα.

Οι άνδρες που λάμβαναν επίσης το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου από την διατροφή τους εμφάνιζαν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του οισοφάγου, κατά 20% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του εγκεφάλου ή του λάρυγγα.

Αλλά και στις γυναίκες, η λήψη ασβεστίου μέσω της διατροφής είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου κατά 28%.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα αυτά με εκείνα που προέκυπταν από τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα υποκατάστατα των τροφών δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικά: προστάτευαν τους άνδρες μόνο ενάντια στον καρκίνο του εντέρου και τις γυναίκες από το σπάνιο καρκίνο του ήπατος.

Διαβάστε ακόμα:
Προσοχή στα χάπια ασβεστίου
http://www.vita.gr/html/ent/731/ent.4731.asp

Οι 5 καλύτερες τροφές για τη γυναίκα και τον άνδρα
http://www.vita.gr/html/ent/898/ent.6898.asp

«Ένα ποτήρι γάλα είναι αρκετό;»
http://www.vita.gr/html/ent/102/ent.1102.asp