Οι παχύσαρκοι ή λιποβαρείς έφηβοι επιβαρύνουν τον οργανισμό τους σε τέτοιο βαθμό που ισοβαθμεί με το κάπνισμα περισσότερων από 10 τσιγάρων την ημέρα, ενισχύοντας σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου όπως αναφέρει νέα σουηδική έρευνα.

Τα ανησυχητικά ευρήματα ανήκουν στους ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, οι οποίοι μελέτησαν συνολικά 46.000 άνδρες που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1949 και 1951 και είχαν απαλλαχθεί από την στρατιωτική τους θητεία.

Από αυτούς πέθαναν περίπου 3.000, οι περισσότεροι από τους οποίους αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα βάρους.

«Η σύγκριση μεταξύ υγιών εφήβων έδειξε ότι το να είναι κανείς υπέρβαρος στην ηλικία των 18 ετών αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά περίπου 30%, ενώ στην περίπτωση των παχύσαρκων ο κίνδυνος διπλασιάζεται», αναφέρει ο δρ. Μάρτιν Νεόβιους.

Όπως δημοσιεύει η επιθεώρηση «British Medical Journal», οι συγκεκριμένες πιθανότητες δεν συνδέονταν με άλλους παράγοντες επικινδυνότητας όπως π.χ. το κάπνισμα.

Ακόμη σύμφωνα με τους ειδικούς και όσοι έφηβοι είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 17 ή μικρότερο ανήκαν στην «κόκκινη» κατηγορία, όπως ακριβώς και οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ανεξαρτήτως εάν κάπνιζαν ή όχι.

Διαβάστε ακόμα:
Μπορεί να κάνει δίαιτα το παιδί μου;
http://www.vita.gr/html/ent/531/ent.6531.asp

Εφηβεία, άγχος και διατροφικές διαταραχές
http://www.vita.gr/html/ent/796/ent.6796.asp

Αμαρτίες γονέων…
http://www.vita.gr/html/ent/434/ent.8434.asp