Το γονίδιο που ρυθμίζει την παραγωγή της αδαμαντίνης των δοντιών ανακάλυψαν οι ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, με επικεφαλής την Ελληνίδα δρ. Χρύσα Κιούση.

Το φοβερό εύρημα αναμένεται να ανοίξει μια νέα σελίδα στον χώρο της οδοντιατρικής όπου οι επιστήμονες θα μπορούν να «καλλιεργούν» στο εργαστήριο δόντια.

Σε παλαιότερες έρευνες σε ποντίκια, το «αδαμάντινο» γονίδιο Ctip2 είχε συνδεθεί με το ανοσοποιητικό σύστημα και με την ανάπτυξη του δέρματος και των νεύρων.

Τώρα, η νέα μελέτη αποκάλυψε ότι το γονιδίο Ctip2, μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνο και για την παραγωγή αδαμαντίνης. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια, από τα οποία έλειπε το συγκεκριμένο γονίδιο.

Έτσι, τα ζώα γεννήθηκαν με ατροφικά δόντια, τα οποία σύμφωνα με το «Proceedings of the National Academy of Sciences» δεν έφεραν το προστατευτικό κάλυμμα αδαμαντίνης.

«Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα γονίδιο να έχει πολλαπλούς ρόλους», σχολιάζει η δρ. Κιούση. «Ωστόσο μέχρι σήμερα δε γνωρίζαμε ποιος είναι ο ρυθμιστής της παραγωγής αδαμαντίνης. Είναι η πρώτη φορά που ανευρίσκεται ο παράγοντας ο οποίος ελέγχει το σχηματισμό και την ωρίμανση των αδαμαντινοβλαστών, των κυττάρων δηλαδή που είναι υπεύθυνα για την έκκριση αδαμαντίνης».

Διαβάστε ακόμα:
Υγιές στόμα για δυνατή καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/019/ent.1019.asp

Πώς απέκτησα ξανά γερά δόντια
http://www.vita.gr/html/ent/373/ent.1373.asp

Περιοδοντίτιδα. Πώς δεν θα χάσετε τα δόντια σας
http://www.vita.gr/html/ent/639/ent.6639.asp