Λίγο μετά τα «-άντα», λίγο πριν τα «-ήντα», δεν μας απασχολούν μόνο οι ρυτίδες, αλλά και η χαλάρωση, αφού βλέπουμε ότι η επιδερμίδα αρχίζει να χάνει την ελαστικότητά της. Στο πλαίσιο της διαδικασίας της φυσικής γήρανσης, εκτός από τις εξωτερικές αλλαγές που παρατηρούνται στο δέρμα, αλλάζει και η εσωτερική μορφολογία του. Η ανανέωση των κυττάρων γίνεται όλο και σε πιο αργούς ρυθμούς. Μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου, οι βαθύτερες στιβάδες του δέρματος χάνουν την πυκνότητά τους και η επιδερμίδα τη σφριγηλότητά της. Τα φαινόμενα αυτά γίνονται πιο έντονα με την εμμηνόπαυση και τη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων από τον οργανισμό. Ωστόσο, οι συνέπειες της γήρανσης μπορούν να αντιμετωπιστούν. Πώς; Είτε με καλλυντικά προϊόντα, ενισχυμένα με δραστικά συστατικά, είτε καταφεύγοντας σε άλλες μεθόδους, μπορείτε τόσο να προλάβετε τη χαλάρωση (π.χ. με γυμναστική προσώπου) όσο και να επανορθώσετε την κατάσταση (π.χ. με thermage, face lifting) και να ανακτήσετε την ελαστικότητα και νεανικότητα της επιδερμίδας σας.

Γυμναστική για το πρόσωπο
Όπως κάνουμε γυμναστική για να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές ή να βελτιώσουμε τη φόρμα μας, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στο πρόσωπό μας! «Η ιδέα είναι ίδια. Συσφίγγοντας τους μυς, τονώνουμε την επιδερμίδα, ενώ συγχρόνως επιτυγχάνουμε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος», εξηγεί η Γιάννα Κατσαγεώργη, δασκάλα της γιόγκα και συνεργάτιδα του νέου εναλλακτικού χώρου «Essence». Κάνοντας τακτικά τις ασκήσεις που σας υποδεικνύουμε, θα δείτε ότι μέρα με τη μέρα το πρόσωπό σας θα δείχνει πιο αναζωογονημένο και θα αποκτήσει πιο νεανική εμφάνιση. Αξίζει, λοιπόν, να αφιε­ρώσετε λίγα λεπτά κάθε μέρα κάνοντας τις ακόλουθες ασκήσεις.
Για το μέτωπο Βάλτε τα δάχτυλά σας πάνω από τα φρύδια και πιέστε το δέρμα προς τα πάνω. Επαναλάβετε 10 φορές.
Για τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια Με τα δάχτυλα στις εξωτερικές γωνίες των ματιών και πιέζοντας ελαφρά το δέρμα προς τα πάνω, κλείστε σφιχτά τα μάτια σας για μερικά δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 10 φορές.
Για τα μάγουλα Παίρνοντας μια βαθιά εισπνοή, φουσκώστε τα μάγουλά σας και κρατήστε τον αέρα όσο αντέχετε. Μια παραλλαγή της ίδιας άσκησης είναι να μεταφέρετε τον αέρα αριστερά και δεξιά. Δεύτερη άσκηση είναι να κάνετε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να ρουφήξετε τα μάγουλά σας.
Για τους μυς γύρω από το στόμα Με μισάνοιχτο το στόμα, χρησιμοποιήστε τους δείκτες των χεριών σας για να τραβήξετε τις γωνίες του στόματός σας, κρατήστε για 2-3 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε. Επαναλάβετε 10 φορές. Κάντε, επίσης, με έντονες κινήσεις ότι μασάτε και κατόπιν σχηματίστε με τα χείλη σας το σχήμα των φωνηέντων, δίνοντας έμφαση στην προφορά τους.
Για το σαγόνι Ανεβάστε το κάτω χείλος όσο πιο ψηλά μπορείτε, κρατήστε για μερικά δευτερόλεπτα και επαναλάβετε.
Για το λαιμό Με το κεφάλι ελαφρά γερμένο πίσω και τα μάτια στραμμένα προς τα πάνω, ανοίξτε το στόμα και βγάλτε τη γλώσσα προς τα έξω. Επαναλάβετε 5 φορές.

Rejuvance προσώπου
Συνήθως όταν μιλάμε για lifting, το μυαλό μας πάει σε δραστικές μεθόδους. Για τις γυναίκες, όμως, που δεν θέλουν να πάρουν μεγάλα ρίσκα υπάρχει και μια άλλη τεχνική: Η rejuvance. «Πρόκειται για μια ειδική τεχνική που εφαρμόζεται με τα δάχτυλα και δρα σε τρία επίπεδα: Βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, τονώνει το μυϊ­κό σύστημα και χαρίζει ευεξία σε ενεργειακό επίπεδο», εξηγεί η Κατερίνα Πάουελ, θεραπεύτρια που ειδικεύεται στο ολιστικό μασάζ, στο σιάτσου και στη rejuvance προσώπου. Αντίθετα με τις άλλες μεθόδους, που χρησιμοποιούν ό,τι πιο σύγχρονο από το χώρο της ιατρικής και της τεχνολογίας, η rejuvance συνδυάζει παραδοσιακούς τρόπους μασάζ και παλιές τεχνικές της Ανατολής για να επαναφέρει στην επιδερμίδα τη χαμένη της φρεσκάδα, σφριγηλότητα και ελαστικότητα. Επίσης, στη rejuvance δεν τίθεται το θέμα της ηλικίας και του υψηλού κόστους. «Συνδυάζεται με αρωματοθεραπευτικό μασάζ με φυτικά έλαια, ανθόνερα που διαλέγει ο θεραπευόμενος ανάλογα με τις μυρωδιές που του αρέσουν ή ταιριάζουν στη στιγμή, κρέμες προσώπου και προϊόντα καθαρισμού (προσωπικά χρησιμοποιώ τα πιστοποιημένα της Bodhisattva)», μας λέει η ειδικός.
Πώς γίνεται Με ειδικές κινήσεις και πιέσεις σε ενεργειακά σημεία, ο θεραπευτής παρεμβαίνει σε περισσότερους από 97 μυς στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στο ντεκολτέ, στον αυχένα και το πάνω μέρος της πλάτης, ώστε να απελευθερωθείτε από τις εντάσεις και να ενισχυθεί ο μυϊκός τόνος.
Πόσο διαρκεί Η θεραπεία διαρκεί 1 ώρα, όπου κάθε φορά ο θεραπευτής δουλεύει σε διαφορετικό σημείο. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 6-7 συνεδρίες.
Ποια είναι τα αποτελέσματά της Τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο άμεσα και είναι σαφώς πιο ήπια σε σχέση με άλλες τεχνικές. Όταν όμως το μασάζ προσώπου γίνεται συστηματικά, τα αποτελέσματα γίνονται πιο εμφανή.
Βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία, με αποτέλεσμα να διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου.
Φεύγει η ένταση, οι μύες χαλαρώνουν.
Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες λειαίνονται και τα χαρακτηριστικά ηρεμούν, με αποτέλεσμα στο τέλος της κάθε συνεδρίας το πρόσωπο να φαίνεται ορατά πιο ξεκούραστο και αναζωογονημένο και εσείς να είστε ψυχικά πιο ανανεωμένη.
Πόσο κοστίζει 50-80 € η μία συνεδρία.

Thermage Lifting χωρίς νυστέρι
Αν κάτι έχει αλλάξει στο χώρο της αισθητικής πλαστικής τα τελευταία 5 χρόνια, αυτό είναι η απήχηση των τεχνικών μη παρεμβατικής αγωγής: Λέιζερ, ενέσιμες θερα­πείες με μεσοθεραπεία, με υαλουρονικό οξύ ή με μπότοξ (που βρίσκεται πρώτο στις προτιμήσεις των γυναικών), χωρίς να παραγνωρίζουμε τις εξελίξεις στα δερμοκαλλυντικά. «Όταν, μάλιστα, γίνεται και συνδυασμός μεθόδων (γιατί η καθεμία δρα με διαφορετικό τρόπο πάνω στο δέρμα), τότε το αθροιστικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτό που επιζητούμε είναι να μην προκληθεί αλλοίωση των χαρακτηριστικών, να μην επιβαρύνεται η φυσική βιολογική εξέλιξη του δέρματος και τα αποτελέσματα να έχουν διάρκεια», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός κ. Παναγιώτης Σάνδρης. Ο ίδιος ξεχωρίζει το thermage, μια εξελιγμένη τεχνολογία μονοπολικών ραδιοκυμάτων (RF) η οποία δρα στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος χρησιμοποιώντας τη θερμική τους δράση για την ενεργοποίηση των μηχανισμών ανάπλασης.
Πώς γίνεται Χρησιμοποιούνται ειδικές κεφαλές, οι οποίες μετακινούνται από το ένα σημείο του προσώπου στο άλλο, «σκανάροντας» όλο το πρόσωπο με περισσότερη επιμονή στα σημεία όπου εμφανίζεται η χαλάρωση.
Πόσο διαρκεί Η πρώτη συνεδρία κρατά γύρω στα 40 λεπτά. Η ανάπλαση ολοκληρώνεται στους 3-4 μήνες.
Ποια είναι τα αποτελέσματά του Μπορεί να είναι ορατά και από την πρώτη συνεδρία. Διαρκούν 2-3 χρόνια, αλλά ακόμη και στο τέλος αυτής της περιόδου το δέρμα δείχνει 3-4 χρόνια «νεότερο» από τη βιολογική μας ηλικία. Συγκεκριμένα:
Συμβάλλει στην αναδόμηση του κολλαγόνου και ενεργο­ποιεί τους ινοβλάστες για την παραγωγή νέου κολλαγόνου, για να δώσει πιο νεανική εικόνα στην επιδερμίδα.
Συσφίγγει την περιοχή γύρω από τα μάτια και ειδικά στα άνω βλέφαρα, που έχουν την τάση να «κρεμάνε», ενώ μειώνει τη χαλάρωση και απαλύνει τις «σακούλες» στα κάτω βλέφαρα.
Τονίζει τα ζυγωματικά, ανορθώνει το περίγραμμα και το λαιμό, απαλύνει τις ρυτίδες και μειώνει αρκετά τις παρειακές αύλακες.
Έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και στο σώμα, σε περιοχές όπως τα μπράτσα, η κοιλιά, οι μηροί και οι γλουτοί, καταπολεμώντας σημαντικά τη χαλάρωση.
Πόσο κοστίζει Περίπου 1.500 € η κάθε συνεδρία.

Face lifting για τις αποφασισμένες
Αν, ωστόσο, έχει επέλθει σημαντική χαλάρωση στο πρόσωπο (στις παρειές, στις πλάγιες περιοχές του σαγονιού και στο λαιμό) και θέλετε να δείτε σημαντικά αποτελέσματα με μεγάλη διάρκεια (έως και 10 χρόνια), η καλύτερη επιλογή για την ανασύσταση και την αναδόμηση του προσώπου είναι το χειρουργικό lifting.
«To face lifting δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως λανθασμένα πιστεύουν αρκετοί άνθρωποι βλέποντας κάποια μη φυσιολογικά αποτελέσματα τα οποία οφείλονται σε υπερβολές. Ο ασθενής πρέπει να έχει λογικές απαιτήσεις και ο γιατρός πρέπει να αποφύγει την οποιαδήποτε “υπερδιόρθωση”», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Γιώργος Παπαγεωργίου. Το face lifting είναι μια εξατομικευμένη υπόθεση, όπου συζητιούνται και αξιολογούνται οι ανάγκες του κάθε προσώπου ξεχωριστά. Ο ίδιος δεν είναι σύμφωνος με τις επιλεκτικές μεθόδους κατά περιοχή, γιατί πολύ απλά στην ηλικία που χρειάζεται να γίνει το lifting δεν μπορείς να φτιάξεις το ένα σημείο και να αφήσεις το άλλο.
Πώς γίνεται Όλη η στήριξη του προσώπου μέσω face lifting εστιάζει στην ανασύνταξη του επιφανειακού μυοαπονευρωτικού συστήματος (Superficial Muscle Apo­neurotic System ή SMAS χάριν συντομίας). Πριν από την εκτομή, το δέρμα πρέπει να μετρηθεί σωστά και στη διά­ρκεια της επέμβασης να μην τραβηχτεί πολύ. Οι τομές γίνονται σε σημεία όπου είναι δυσκολότερα ορατές: εμπρός και πίσω από το αυτί, καθώς και στο τριχωτό της κεφαλής, χωρίς να ξυριστούν τα μαλλιά, αλλά εφαρμόζοντας ειδική διάταξη. Στο λαιμό, εάν η χαλάρωση είναι μεγάλη, μπορεί να χρειαστεί τομή στη φυσιολογική πτυχή που δημιουργείται αμέσως μετά το τελείωμα του πιγουνιού, μέσω της οποίας γίνεται η προσπέλαση της περιοχής. Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να γίνει και λιποαναρρόφηση.
Προσοχή Εάν εκείνη που υποβάλλεται σε face lifting είναι καπνίστρια, καλό είναι τουλάχιστον να περιορίσει το κάπνισμα 1-2 μήνες πριν από την επέμβαση, αλλά και κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, η ενδιαφερόμενη πρέπει να φροντίζει η δια­τροφή της να είναι υγιεινή και ισορροπημένη, ώστε να μην έχει συχνές και μεγάλες αυξομειώσεις του ­βάρους της.
Πόσο διαρκεί Η επέμβαση διαρκεί 3-4 ώρες. Ο ασθενής νοσηλεύεται για 2 ημέρες στο νοσοκομείο και φεύγει χωρίς κανέναν επίδεσμο. Τα ράμματα που χρησιμο­ποιούνται είναι πολύ λεπτά και αρχίζουν να αφαιρούνται από την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα σταδιακά. Μετά την πρώτη εβδομάδα, αρχίζουν να υποχωρούν και οι εκχυμώσεις (μελανιές). Μετά από 12-15 ημέρες, οι μελανιές υποχωρούν. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι η επούλωση των τραυμάτων είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο. Κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι ότι στη διάρκεια της αποθεραπείας το δέρμα χρειάζεται έξτρα ενυδάτωση με κρέμες και προστασία από τον ήλιο.
Ποια είναι τα αποτελέσματά του Μετά από ένα πετυχημένο face lifting, δημιουργούμε μια μακράς διάρκειας «υποδομή» στο πρόσωπο. Η οποιαδήποτε θεραπεία εφαρμοστεί στη συνέχεια (πίλινγκ, ενέσιμα εμφυτεύματα, μπότοξ κλπ.) θα έχει σαφώς πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Πόσο κοστίζει Το συνολικό κόστος της επέμβασης κυμαίνεται γύρω στα 5.500 €.

Το lifting στο… ράφι μας
Πριν από δύο χρόνια, διενεργήθηκε μια μελέτη από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του ­Παντείου Πανεπιστημίου που έδειξε ότι οι γυναίκες στην ηλικία των 60 ετών αισθάνονται έως και 10 χρόνια νεότερες, ενώ οι περισσότερες από αυτές δήλωσαν ότι σαφώς τους απασχολεί η εξωτερική τους εικόνα και θέλουν να διατηρούν την καλή τους εμφάνιση. Αν κοιτάξουμε γύρω μας, τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται καθημερινά. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που οι εταιρείες καλλυντικών, ακολουθώντας τις επιστημονικές εξελίξεις, αναπτύσσουν προϊόντα για εξειδικευμένη χρήση. Με πρωτοποριακές συνθέσεις και ενεργά συστατικά που διεισδύουν βαθύτερα, όπως το μόριο της προξυλάνης ή τα πεπτίδια, ενισχύουν τη στήριξη του δέρματος και συμβάλλουν στην ανόρθωσή του. Για να καταπολεμήσουν τη χαλάρωση, τα καλλυντικά που σας προτείνουμε ενσωματώνουν στις συνθέσεις τους τις τελευταίες εξελίξεις της κοσμητολογίας, ώστε να προσφέρουν σχεδόν 24ωρη δράση.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Γιάννα Κατσαγεώργη, δασκάλα της γιόγκα και συνεργάτιδα του νέου εναλλακτικού χώρου «Essence», την κ. Κατερίνα Πάουελ, θεραπεύτρια που ειδικεύεται στο ολιστικό μασάζ, στο σιάτσου και στη rejuvance προσώπου, τον κ. Παναγιώτη Σάνδρη, πλαστικό χειρουργό, και τον κ. Γιώργο Παπαγεωργίου, πλαστικό χειρουργό.