Αυτό συνιστούν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι όσοι κάνουν γυμναστική υψηλής έντασης, π.χ. τρέξιμο, έχουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα σε σχέση με όσους ακολουθούν πιο ήπια άσκηση, όπως η ποδηλασία.

Ακόμη και η άσκηση με βάρη φάνηκε να βοηθά στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μεγαλύτερα οφέλη φαίνεται να προέρχονται από την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 42 άνδρες ηλικίας από 19 έως 45 ετών. Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι μορφές γυμναστικής οι οποίες ανάγκαζαν το σώμα να ασκείται ενάντια στη βαρύτητα, π.χ. το τρέξιμο, τα πηδηματάκια και η προπόνηση με βάρη, έδειξαν να είναι πιο ευεργετικές για τα οστά σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Αντίθετα, με την άθληση χαμηλής έντασης, όπως η ποδηλασία ή η κολύμβηση, ασκείται μικρότερη αντίσταση στα κόκαλα. Επομένως, οι δραστηριότητες αυτές δεν συμβάλλουν τόσο στην ενδυνάμωσή τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, οι ποδηλάτες είχαν τη χαμηλότερη οστική πυκνότητα από κάθε άλλη ομάδα.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι τόσο η προπόνηση αντίστασης (λ.χ. βάρη) όσο και οι υψηλής έντασης ασκήσεις αυξάνουν την οστική πυκνότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής ερευνήτρια κ. Πάμελα Σ. Χίντον.

Σύμφωνα με την ίδια, τα ειδικά προγράμματα γυμναστικής με στόχο την αύξηση της οστικής πυκνότητας θα πρέπει να σχεδιάζονται βάσει των παραπάνω δεδομένων.

Διαβάστε ακόμα:
Ποια λάθη να αποφύγετε στο γυμναστήριο
http://www.vita.gr/html/ent/155/ent.1155.asp

7 ασκήσεις «που κάνουν δουλειά»
http://www.vita.gr/html/ent/987/ent.5987.asp

Ποιες τροφές ωφελούν τα οστά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/207/ent.1207.asp