Ένα ένζυμο που καθορίζει κατά πόσο το λίπος που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας θα μετατραπεί σε ενέργεια ή θα αποθηκευτεί, εντόπισαν στο έντερο αμερικανοί επιστήμονες. Πρόκειται για το ένζυμο MGAT2, που «εξηγεί» γιατί κάποια άτομα παχαίνουν, ενώ κάποια άλλα καταφέρνουν χωρίς ιδιαίτερες θυσίες να διατηρούν τη γραμμή τους.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι τα τρωκτικά που δεν είχαν το MGAT2 είχαν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν λιχουδιές πλούσιες σε λιπαρά χωρίς να συσσωρεύουν λίπος.

Όπως διαπίστωσαν ακόμη, η έλλειψη του συγκεκριμένου ενζύμου προστάτευε τα ποντίκια από τη δυσανεξία στη γλυκόζη –τον «προάγγελο» του διαβήτη–, την υψηλή χοληστερίνη και τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα του ήπατος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η σύγχρονη πανδημία της παχυσαρκίας οφείλεται στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος οργανισμός εξακολουθεί να «αφομοιώνει» την τροφή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που την «αφομοίωνε» και πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια, με τη διαφορά ότι οι ποσότητες της τροφής που προσλάμβανε τότε ήταν περιορισμένες.

Έτσι, οι επιπλέον θερμίδες που ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει καθημερινά, αποθηκεύονται στον οργανισμό ως αποθέματα υπό τη μορφή λίπους. Στη συγκεκριμένη διαδικασία, σημαντικό ρόλο παίζει το ένζυμο MGAT.

Οι επιστήμονες αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature Medicine»: «Από τις μελέτες μας αποδεικνύεται ότι το MGAT2 παίζει καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους σε ενέργεια, ενώ η αναστολή της δράσης του θα μπορούσε ίσως να συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών νόσων που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών».

Διαβάστε ακόμα:
Ιατρεία παχυσαρκίας στην Ελλάδα
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.4765.asp

Το γονίδιο που μας παχαίνει
http://www.vita.gr/html/ent/295/ent.8295.asp

Η άσκηση υπερνικά το γονίδιο της παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/308/ent.7308.asp