Πολύ λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου εμφανίζονται στους χορτοφάγους και σε όσους τρώνε ψάρι, σύμφωνα με νέα έρευνα, χωρίς όμως αυτές οι διατροφικές συνήθειες να εξαλείφουν πλήρως τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Αναλύοντας τα στοιχεία συνολικά 52.700 ανδρών και γυναικών, ηλικίας από 20 έως 89 ετών, οι ερευνητές του βρετανικού οργανισμού Cancer Research UK διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες δεν κατανάλωναν κρέας, εμφάνιζαν σπανιότερα καρκίνο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, όμως, διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι συγκέντρωναν αρκετά υψηλά ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου – νόσος η οποία μέχρι τώρα συνδεόταν με τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις ομάδες: εκείνους που κατανάλωναν κρέας, εκείνους που κατανάλωναν ψάρι και όσους ακολουθούσαν πιστά τις επιταγές της χορτοφαγίας.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι στους χορτοφάγους και σε όσους έτρωγαν συχνά ψάρι η εμφάνιση των περισσότερων τύπων καρκίνου ήταν σπανιότερη. Στην περίπτωση των χορτοφάγων, όμως, ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανιζόταν με μεγαλύτερη συχνότητα από κάθε άλλη ομάδα.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κ. Τιμ Κι, καμία από τις έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν δεν είχε αναλύσει με τέτοιο τρόπο τα διαφορετικά διατροφικά «μοντέλα» και γι’ αυτό μέχρι τώρα επικρατούσε ιδιαίτερη σύγχυση.

«Από την έρευνα προκύπτει ότι ενδεχομένως να υπάρχει μια μείωση στις περιπτώσεις καρκίνου στους χορτοφάγους και σε όσους τρώνε συχνά ψάρι, αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία προσεκτικά», λέει ο ειδικός.

«Επειδή η συγκεκριμένη έρευνα δεν υποστηρίζει ότι οι χορτοφάγοι έχουν και χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, θα πρέπει να δούμε τι ρόλο παίζει τελικά η κατανάλωση κρέατος όσον αφορά την εμφάνιση καρκίνου», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Κι, τα νέα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω έρευνας, προκειμένου οι ειδικοί να καταφέρουν να εντοπίσουν όλους τους συνδετικούς κρίκους μεταξύ διατροφής και καρκίνου.

Διαβάστε ακόμα:
Mπορώ να ζήσω χωρίς κρέας;
http://www.vita.gr/html/ent/021/ent.1021.asp

Φυτοφαγία: Η εναλλακτική νηστεία
http://www.vita.gr/html/ent/419/ent.2419.asp

Πρόληψη των μεταστάσεων από έλληνες επιστήμονες
http://www.vita.gr/html/ent/094/ent.8094.asp