Μια πρωτοποριακή τεχνική παραγωγής ινσουλίνης με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων κατάφεραν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες του Κολεγίου Ιατρικής Μπέιλορ στο Χιούστον, φέρνοντας έτσι ένα βήμα πιο κοντά τη θεραπεία του διαβήτη.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έρχονται από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια. Μέχρι τώρα, ο έλεγχος της νόσου περιοριζόταν στις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης και το ειδικό διαιτολόγιο. Τώρα, όμως, οι αμερικανοί ειδικοί κατάφεραν να ξεπεράσουν το πρόβλημα που εντοπιζόταν στο πάγκρεας των τρωκτικών, «προγραμματίζοντας» το ήπαρ να παράγει την απαραίτητη ινσουλίνη.

Ρόλο-«κλειδί» στην όλη διαδικασία έπαιξε ένα γονίδιο το οποίο μετέτρεψε τα βλαστικά κύτταρα στο ήπαρ τους σε παραγωγούς ινσουλίνης. Λίγες ημέρες αργότερα, κατάπληκτοι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό των πειραματόζωων είχαν σταθεροποιηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα και παρέμειναν έτσι για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μάλιστα, ο δρ. Βιγιάϊ Γιετσόρ, ένας εκ των ερευνητών, αναφέρει: «Τα ποντίκια αντέδρασαν μέσα σε μία εβδομάδα. Το σάκχαρο στο αίμα τους έπεσε σε φυσιολογικά επίπεδα και παρέμεινε έτσι για το υπόλοιπο της φυσιολογικής τους πλέον ζωής».

Αν και η μετατροπή ηπατικών κυττάρων είχε πραγματοποιηθεί και κατά το παρελθόν, παρ’ όλα αυτά είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί έχουν ολοκληρωμένη εικόνα του μηχανισμού που κρύβεται από πίσω και ελπίζουν ότι τα εν λόγω ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας θεραπείας κατά του διαβήτη και για τον άνθρωπο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ένα εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία είναι ο ιός που στην περίπτωση των ποντικιών έπαιξε το ρόλο του «οχήματος» για τη μεταφορά του γονιδίου, αλλά στον άνθρωπο θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και το θάνατο.

Διαβάστε ακόμα:
Zώντας με το διαβήτη. Eρωτική ζωή χωρίς προβλήματα!
http://www.vita.gr/html/ent/123/ent.1123.asp

Oι απαραίτητες εξετάσεις για να ζείτε καλά με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.1113.asp

Στην καρδιά της έρευνας. Μεταμόσχευση κυττάρων για τη θεραπεία του διαβήτη!
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.1027.asp