Ίσως στο μέλλον θα τρώμε μακαρόνια και ψωμί χωρίς να παχαίνουμε, καθώς «συνελήφθη» το γονίδιο που μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε λίπος…


Πρόκειται για το γονίδιο DNA-PK, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, παρεμβαίνει στη λειτουργία του ήπατος, μεταβολίζοντας τους υδατάνθρακες σε λίπος.


«Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα μας βοηθήσει κάποια μέρα να τρώμε ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι χωρίς να ανησυχούμε ότι θα παχύνουμε», δηλώνει ο ερευνητής κ. Ρότζερ Γουόνγκ.


Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Cell», όταν οι επιστήμονες «απενεργοποίησαν» τη συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή σε ποντίκια, παρατήρησαν ότι αυτά παρέμεναν αδύνατα, ανεξάρτητα από την ποσότητα των ζυμαρικών που κατανάλωναν…


«Τα ποντίκια που έφεραν απενεργοποιημένο γονίδιο DNA-PK ήταν πιο αδύνατα και είχαν κατά 40% λιγότερη μάζα λίπους σε σχέση με τα κανονικά ποντίκια τα οποία μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε λίπος», αποκαλύπτει ο κ. Γουόνγκ.


Τα ποντίκια που στερούνταν το DNA-PK όχι μόνο δεν πάχαιναν, αλλά διατηρούσαν επίσης χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα τους, γεγονός που πρακτικά σημαίνει σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Οι ειδικοί τώρα προσανατολίζονται στη δημιουργία φαρμάκων που θα ελέγχουν τη δράση του γονιδίου στον άνθρωπο, με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Είμαστε σε αναμονή…


Διαβάστε ακόμα:

Η νέα Άτκινς λέει ναι στους υδατάνθρακες!

http://www.vita.gr/html/ent/298/ent.7298.asp


Crash test στις δίαιτες της «µόδας»

http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.7257.asp


Για όλα φταίει το σωματικό λίπος

http://www.vita.gr/html/ent/859/ent.4859.asp


Το γονίδιο που μας παχαίνει

http://www.vita.gr/html/ent/295/ent.8295.asp