Η εμφύτευση ενός μόνο εμβρύου έχει πολύ υψηλότερες πιθανότητες επιτυχίας και χαμηλότερο κόστος, συμπεραίνουν φινλανδοί επιστήμονες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ούλου. Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction», οι πολλαπλές κυήσεις που είναι αποτέλεσμα τεχνητής γονιμοποίησης αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας του μωρού, ενώ παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία της μητέρας.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τις περιπτώσεις 1.510 γυναικών οι οποίες είχαν υποβληθεί σε θεραπείες γονιμότητας από το 1995 έως το 1999, όταν εφαρμοζόταν κυρίως η εμφύτευση δύο εμβρύων και από το 2000 έως το 2004 όταν ξεκίνησε η εμφύτευση ενός και μόνο εμβρύου. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι από την ομάδα των γυναικών που είχαν ακολουθήσει την μέθοδο του ενός εμβρύου είχαν γεννηθεί περισσότερα υγιή μωρά, με ποσοστά επιτυχίας που άγγιζαν το 42% συγκριτικά με το 37% εκείνων που είχαν ακολουθήσει την μέθοδο των δύο εμβρύων.

Η εμφύτευση ενός και μόνο εμβρύου είναι πολύ πιο οικονομική ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, εγκυμονεί μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σχέση με την εμφύτευση δύο εμβρύων.

«Την ώρα που σε πολλές χώρες υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε το ποσοστό πολλαπλών κυήσεων και παράλληλα να προσφέρουμε προσιτές θεραπείες γονιμότητας, ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει τα αποτελέσματά μας», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Χάνου Μαρτικάινεν.

«Τα νέα στοιχεία θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις κλινικές να προχωρήσουν σε νέα αξιολόγηση της τακτικής τους και να υιοθετήσουν την εμφύτευση του ενός εμβρύου ως διαδικασία ρουτίνας για γυναίκες κάτω των 40 ετών» εξηγεί ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Tο ημερολόγιο μιας εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.1339.asp

Το Ιερό Γκραάλ της εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/355/ent.8355.asp

8 ερωτήσεις… για τις νέες τεχνικές στην εξωσωματική
http://www.vita.gr/html/ent/343/ent.5343.asp