Ένα νέο, ασφαλέστερο τρόπο μετατροπής ανθρώπινων ενήλικων δερματικών κυττάρων σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPS) υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές.
Το ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία θεραπειών για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών, έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.
Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Science», για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιώντας ενήλικα ανθρώπινα κύτταρα, χωρίς την ανάγκη ιών που θα έπαιζαν το ρόλο «οχήματος» για τη μεταφορά γονιδίων στα κύτταρα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Παλαιότερα, άλλες ερευνητικές ομάδες είχαν εφαρμόσει παραπλήσιες τεχνικές δημιουργίας βλαστικών κυττάρων, ποτέ όμως μέχρι τώρα σε ανθρώπινα κύτταρα.
Σύμφωνα με τη νέα τεχνική που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του δρ. Τζέιμς Τόμσον, η ανάγκη χρήσης ιών καταργείται. Τη θέση τους πήρε το πλασμίδιο, μια μικρή σπείρα DNA η οποία παίζει το ρόλο του «μεταφορέα» των απαραίτητων γονιδίων για τον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό.
Σιγά-σιγά, το πλασμίδιο εξαφανίζεται από τον κυτταρικό πληθυσμό. «Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο κίνδυνος ογκογένεσης, μειώνονται οι πιθανότητες να πληγεί η λειτουργία ενός σημαντικού γονιδίου», τονίζει ο δρ. Τόμσον.
Αρχικά, τα πολυδύναμα βλαστικά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της επίδρασης φαρμάκων σε ανθρώπινους ιστούς, αντικαθιστώντας τα πειραματόζωα.
Παράλληλα, διαφορετικά εργαστήρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, ακόμη και φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τα κύτταρα iPS και έχουν μάλιστα ήδη μπει στη διαδικασία έρευνας της χρήσης τους σε ασθενείς.
Μάλιστα, οι ειδικοί του Ινστιτούτου Γκλάντστοουν στο Σαν Φρανσίσκο έχουν ήδη ξεκινήσει πειράματα σε δύο άτομα -πατέρα και γιο- που εμφανίζουν ένα γενετικό ελάττωμα που επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς.
Πρόκειται για την περίπτωση του κ. Τζέισον Μπάρνετ και του δεκάχρονου γιου του Άντριου, οι οποίοι αποτελούν τους πρώτους ασθενείς από τους οποίους λήφθηκε δείγμα δέρματος με στόχο τη μετατροπή των δερματικών κυττάρων τους σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα.
Με αυτό τον τρόπο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούν τελικά να διορθώσουν τη γενετική ανωμαλία που προκαλεί το πρόβλημα στην καρδιά και να τους θεραπεύσουν.
Διαβάστε ακόμα:
Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp
Όργανα από χοίρους
http://www.vita.gr/html/ent/894/ent.7894.asp
Για δες (με) τα βλαστοκύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/676/ent.8676.asp
Και τώρα ασφαλή βλαστικά κύτταρα
Ένα νέο, ασφαλέστερο τρόπο μετατροπής ανθρώπινων ενήλικων δερματικών κυττάρων σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPS) υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές._x000D_ _x000D_ _x000D_