Tι σας «κλέβει» χρόνια ζωής

Το κάπνισμα
Το τσιγάρο σάς «κλέβει» κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής. Αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί.

Η παχυσαρκία
Το αυξημένο βάρος και ειδικότερα η συσσώρευση τοπικού πάχους (η «κοιλιά»!) σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα πρώιμου θανάτου. Μελέτη μεγάλης κλίμακας του Ινστιτούτου Γήρανσης στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας επιστήμονες παρακολούθησαν 250.000 άτομα, ηλικίας 51-72 ετών, για 9 χρόνια, έδειξε ότι το 20% των ανδρών με τη μεγαλύτερη περίμετρο μέσης εμφάνισαν κατά 22% ­αυξημένη πιθανότητα θανάτου.

Οι καρδιαγγειακες παθήσεις
Η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων διπλασιάζεται στους ανθρώπους που οι γονείς τους έχουν ιστορικό στεφα­νιαίας νόσου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η υπέρταση
Η υψηλή και αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση στην ηλικία των 50 ετών «κλέβει» περίπου 5 χρόνια ζωής.

Ο διαβήτης
Ειδικά ο αρρύθμιστος διαβήτης προκαλεί γενικευμένη γήρανση όλων των οργάνων, και ιδιαίτερα των αγγείων, και μπορεί να «υπεξαιρέσει» ακόμη και 10-15 χρόνια από τη ζωή σας!

Η αυξημένη χοληστερίνη Η υψηλή χοληστερίνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Το στρες
Το έντονο και χρόνιο άγχος μπορεί να αυξήσει την πίεση, το σάκχαρο και τη χοληστερίνη, να συμβάλει στη γήρανση των αγγείων μας, στην εμφάνιση κατάθλιψης και σε πολλά άλλα.

Τι σας χαρίζει χρόνια ζωής

Η σωματική δραστηριότητα
Η άσκηση είναι το σημαντικότερο αντιγηραντικό «φάρμακο»! Προστατεύει την καρδιά και βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

Η μεσογειακή διατροφή
Η μεσο­γειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με πολύ χαμηλότερο βαθμό εμφάνισης καρδιοπαθειών και καρκίνου σε σχέση με τη σύγχρονη «γρήγορη» και «έτοιμη» διατροφή.

Το κόκκινο κρασί
Μέχρι δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες, κατά τη διάρκεια του γεύματος προστατεύουν την καρδιά, αν και το κρασί συσχετίστηκε πρόσφατα από επιδημιολογικές έρευνες με την εμφάνιση καρκίνου. Η κλίμακα της προστατευτικής δράσης των αλκοολούχων ποτών για την καρδιά είναι η ακόλουθη: κόκκινο κρασί – ροζέ κρασί – λευκό κρασί – μπίρα – δυνατά ποτά.

Η σιέστα
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η σιέστα μπορεί να ελαττώσει τα καρδιαγγειακά επεισόδια έως και 37%.

Ο γάμος
Οι παντρεμένοι (με αρμονικό έγγαμο βίο) φαίνεται ότι ζουν περισσότερο από τους εργένηδες, σύμφωνα με επιδη­μιολογικές μελέτες.

Τα οδικά μέτρα προστασίας
H χρήση κράνους και ζώνης ασφαλείας είναι σημαντικότατα μέτρα πρόληψης των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, στα οποία, δυστυχώς, η χώρα μας έχει θλιβερή πρωτιά.

Η «καλή» κληρονομικότητα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πόσο θα ζήσουμε εξαρτάται κατά 25-35% από κληρονομικούς παράγοντες, δηλαδή από το «γερό κόκαλο» των προγόνων μας.