Δανοί επιστήμονες έφτιαξαν ένα κοκτέιλ αφρικανικών βοτάνων το οποίο, όπως ισχυρίζονται, καταπολεμά τον διαβήτη τύπου 2.

Το θεραπευτικό αφέψημα, το οποίο αποτελεί μέρος της παραδοσιακής νιγηριανής ιατρικής, παράγεται από τα φύλλα του φυτού Rauvolfia Vomitoria και τον καρπό της νερατζιάς.

Η συνταγή είναι απλή: βράζουμε σε πρώτη φάση τα φύλλα και στη συνέχεια προσθέτουμε το φρούτο. Αφήνουμε να πάρει βράση και στη συνέχεια στραγγίζουμε το ρόφημα.

Σύμφωνα με τον βοηθό καθηγητή, κ. Περ Μολγκάαρντ και την κ. Τζόαν Κάμπελ-Τόφτε από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το αφέψημα δοκιμάστηκε αρχικά σε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να πάσχουν από τη νόσο.

Έξι εβδομάδες μετά την καθημερινή κατανάλωση του αφρικανικού αφεψήματος σε συνδυασμό με μια διατροφή χαμηλών λιπαρών υπήρξε διαφοροποίηση της κατανομής λίπους στα μάτια των ποντικιών, ενώ παράλληλα το ρόφημα φάνηκε να προστατεύει το ευαίσθητο πάγκρεας των ζώων.

Πρόσφατα μάλιστα, οι ειδικοί ολοκλήρωσαν μια κλινική δοκιμή με 23 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 διάρκειας τεσσάρων μηνών. Τα αποτελέσματα, όπως εκτιμούν οι ίδιοι, κρίνονται άκρως ενθαρρυντικά .

«Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 750ml του συγκεκριμένου ροφήματος την ημέρα. Η θεραπεία αυτή φάνηκε να διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες θεραπείες κατά του διαβήτη τύπου 2 επειδή αρχικώς δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα σακχάρων του αίματος. Μετά από τέσσερις μήνες θεραπείας, μπορούμε παρόλα αυτά να δούμε μια σημαντική αύξηση στην ανεκτικότητα της γλυκόζης», αναφέρει η κ. Κάμπελ-Τόφτε.

Οι ερευνητές τώρα ελπίζουν ότι οι νέες κλινικές δοκιμές αλλά και τα μελλοντικά πειράματα θα έχουν ως αποτέλεσμα μια νέα θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε ακόμα:
Τσάι κατά του εγκεφαλικού!
http://www.vita.gr/html/ent/604/ent.8604.asp

Στο μικροσκόπιο… το τονωτικό τσάι
http://www.vita.gr/html/ent/773/ent.4773.asp

Αν είστε διαβητικοί, γυμναστείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/600/ent.4600.asp