Ακόμη σημαντικότερη από όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα είναι τελικά η λήψη φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη καθώς, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, η συγκεκριμένη ουσία όχι μόνο περιορίζει τις γενετικές ανωμαλίες αλλά προστατεύει και από πρόωρο τοκετό και εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων στα βρέφη.

Στην πρώτη έρευνα, επιστήμονες από το Τέξας ανέλυσαν τα στοιχεία 35.000 κυήσεων και ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που είχαν δηλώσει ότι έπαιρναν συμπληρώματα φυλλικού οξέος για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν μείνουν έγκυες, είχαν κατά 50% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Από την άλλη, σε καναδική μελέτη οι ερευνητές μελέτησαν 1.3 εκ. μωρά που γεννήθηκαν στο Κεμπέκ από το 1990, για να εντοπίσουν βρεφικές καρδιακές ανωμαλίες. Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι τα ποσοστά σοβαρών καρδιακών προβλημάτων στα μωρά εμφάνισε μείωση 6% από τον Δεκέμβριο του 1998, όταν η χώρα αποφάσισε να ενισχύσει τα τρόφιμα με επιπλέον φυλλικό οξύ.

Για αυτό, οι επιστήμονες διερωτώνται τώρα κατά πόσο οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να προχωρήσουν στην ενίσχυση των ποσοτήτων του πολύτιμου φυλλικού οξέος που περιέχεται στα τρόφιμα προκειμένου να διασφαλίσουν την επαρκή λήψη του από τις μέλλουσες μητέρες.

Ωστόσο, τους προβληματίζει το γεγονός ότι στην περίπτωση των μεγαλύτερων σε ηλικία, κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου. Σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες, η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος σχετίζεται με την εμφάνιση πολυπόδων στο παχύ έντερο, ενώ πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου.

Το φυλλικό οξύ ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β και είναι ευρύτερα γνωστό και ως Β9. Εντοπίζεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα εσπεριδοειδή και τα ξερά φασόλια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλοι το χρειαζόμαστε καθώς βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.

Στην περίπτωση των εγκύων, η ανάγκη του φυλλικού οξέος αυξάνεται, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι κανονικά θα πρέπει να λαμβάνεται ακόμη και πριν τη σύλληψη όταν μια γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει.

Διαβάστε ακόμα:
Φυλλικό οξύ για παιδιά …στην ώρα τους
http://www.vita.gr/html/ent/818/ent.4818.asp

Φυλλικό οξύ VS άνοια!
http://www.vita.gr/html/ent/837/ent.4837.asp

Φυλλικό οξύ για δυνατό σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/567/ent.5567.asp