Εάν ταλαιπωρείστε από χρόνιους πόνους στην πλάτη, τότε γυμναστείτε! Αυτό συνιστούν τώρα αμερικανοί ειδικοί.

Το «κλειδί» κατά του πόνου είναι η σωματική άσκηση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 240 άνδρες και γυναίκες που ταλαιπωρούνταν από χρόνιους πόνους στην πλάτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα χώρισαν τους εθελοντές σε 4 ομάδες των 60 ατόμων. «Έβαλαν» τις τρεις ομάδες σε πρόγραμμα γυμναστικής με βάρη δύο, τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα αντίστοιχα, ενώ άφησαν την τέταρτη ομάδα τελείως… αγύμναστη.

Στο τέλος της μελέτης, μετά από 16 εβδομάδες, διαπίστωσαν ότι αυτοί που γυμνάζονταν 4 φορές την εβδομάδα εμφάνιζαν κατά 28% μείωση στα επίπεδα του πόνου, εκείνοι που γυμνάζονταν 3 φορές 18% μείωση και εκείνοι που γυμνάζονταν 2 φορές 14%.

«Ενώ θεωρούμε ότι κάποιος που πονάει στην πλάτη, κανονικά δεν θα πρέπει να γυμνάζεται συχνά, παρ’ όλα αυτά τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι η γυμναστική με βάρη 4 φορές την εβδομάδα προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση στον πόνο και καλύτερη ποιότητα ζωής», αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Ρόμπερτ Κελ.

Διαβάστε ακόμα:
Στάση ζωής
http://www.vita.gr/html/ent/838/ent.8838.asp

Οι καλύτερες ασκήσεις για την πλάτη
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.4153.asp

Για δυνατή πλάτη μετά το γραφείο
http://www.vita.gr/html/ent/388/ent.2388.asp