Μπορούμε να μένουμε περισσότερη ώρα χορτάτοι τρώγοντας το ίδιο φαγητό; Ναι, αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μάς λένε τώρα βρετανοί επιστήμονες.

Με μια απλή τροποποίηση ενός συνηθισμένου προσθετικού τροφίμων οι ειδικοί του Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων στο Νόργουιτς και του Πανεπιστημίου Νότιγχαμ πιστεύουν ότι έχουμε στα χέρια μας ένα νέο όπλο κατά της παχυσαρκίας.

Σε όλη τη βιομηχανία έτοιμων τροφίμων χρησιμοποιούνται «γαλακτοματοποιητές» και «σταθεροποιητές» που εμποδίζουν τα υγρά και τα λίπη τους να «διαχωρίζονταιι» εύκολα. Ορισμένοι σταθεροποιητές έχουν την ιδιότητα να διαλύονται εύκολα στο ανθρώπινο στομάχι. Μερικοί άλλοι «αντέχουν» περισσότερο. Αυτοί οι τελευταίοι παρουσιάζουν ενδιαφέρον…

Οι βρετανοί ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμή με δύο τύπους σταθεροποιητών που χρησιμοποιούνται ήδη στη βιομηχανία τροφίμων, το Tween 60, που υπάρχει σε γλυκά και αρτοσκευάσματα και ένα άλλο που ονομάζεται Span 80.

Η διαφορά τους είναι ότι το πρώτο κρατά «ενωμένα» το νερό και τα έλαια των τροφίμων στο στομάχι, ενώ το δεύτερο τα διαχωρίζει γρήγορα σε ένα στρώμα νερού και σε ένα στρώμα ελαίου. Μία ομάδα εθελοντών μετά από ένα καλό γεύμα κατανάλωσε τον ένα σταθεροποιητή ως επιδόρπιο σε μορφή μιλκσέικ και μία άλλη ομάδα εθελοντών το δεύτερο, επίσης σε μορφή μιλκσέικ.

Το tween 60 έδρεψε τις δάφνες του νικητή! Με τη βοήθεια ειδικών σκάνερ, οι επιστήμονες «σάρωναν» το στομάχι των εθελοντών για να δουν πώς ακριβώς επιτυγχανόταν η απορρόφηση των μιλκσέικ από τον οργανισμό. Μία ώρα μετά την κατανάλωση του ροφήματος, διαπίστωσαν ότι στο στομάχι εκείνων που είχαν πιει την πιο χορταστική εκδοχή υπήρχε διπλάσιος όγκος υγρών. Αυτό, όπως εξηγούν, συμβαίνει γιατί με τη βοήθεια των σταθεροποιητών το νερό παρέμενε αναμεμειγμένο με το λάδι, χαρίζοντας έτσι αίσθηση πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επόμενο βήμα των ειδικών τώρα είναι η προσθήκη του «χορταστικού σταθεροποιητή» σε άλλες επεξεργασμένες τροφές, για να επιβεβαιώσουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μάλιστα, η κυκλοφορία νέων «διαιτητικών» τροφίμων, που βασίζονται σε αυτή την ανακάλυψη, μπορεί να αρχίσει σε μια πενταετία από σήμερα.

Διαβάστε ακόμα:
Μακροβιοτική η διατροφή των λεπτών ισορροπιών
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.2394.asp

…ξεγελάστε την πείνα σας!
http://www.vita.gr/html/ent/640/ent.1640.asp

Πώς θα τρώτε λιγότερο και θα χορταίνετε περισσότερο
http://www.vita.gr/html/ent/189/ent.1189.asp