Η κατανάλωση λιπαρών τροφών, όπως φαστφούντ, ενεργοποιεί την ορμόνη της πείνας γρελίνη, ενισχύοντας την αποθήκευση του σωματικού λίπους, εκτιμούν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Τα ανησυχητικά ευρήματα ανήκουν στους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι πίσω από τη διαδικασία ενεργοποίησης της γρελίνης κρύβεται το GOAT, ένα ένζυμο του στομάχου, η υπερέκφραση του οποίου συνδέεται άμεσα με τη συσσώρευση λίπους από τον οργανισμό.

Η ερευνητική ομάδα του δρ. Ματίας Τσεπ διαπίστωσε ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για την ενεργοποίηση της γρελίνης τελικά προέρχονται από λιπαρά των τροφών που καταναλώνουμε και όχι από ήδη υπάρχοντα λιπαρά του οργανισμού μας, όπως πίστευαν οι επιστήμονες την τελευταία δεκαετία.

Σε πειράματά τους σε ποντίκια, οι επιστήμονες εξέτασαν τι ακριβώς προκαλείται από τη λειτουργία του ενζύμου GOAT.

Έβαλαν τα τρωκτικά σε ένα πρόγραμμα διατροφής υψηλής σε λιπαρά για να δουν τι θα συνέβαινε. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι εκείνα στα οποία είχε αφαιρεθεί το συγκεκριμένο ένζυμο συσσώρευαν πολύ λιγότερο λίπος σε σχέση με τα φυσιολογικά πειραματόζωα. Αντίθετα, τα επίπεδα σωματικού λίπους εμφανίζονταν ιδιαίτερα αυξημένα στα ποντίκια που παρουσίαζαν υπερέκφραση του GOAT.

«Όταν εκτίθονταν σε συγκεκριμένες λιπαρές τροφές, τα ποντίκια που έφεραν την υπερέκφραση του GOAT συσσώρευαν περισσότερο λίπος», αναφέρει ο δρ. Τσεπ. «Τα ποντίκια χωρίς GOAT συσσωρεύουν αντίθετα πολύ λιγότερο λίπος, καθώς ο εγκέφαλός τους δεν λάμβανε το σήμα »τα λιπαρά είναι εδώ, αποθήκευσέ τα»», εξηγεί ο ειδικός.

Σύμφωνα με το δρ. Τσεπ, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεραπείες κατά των μεταβολικών διαταραχών.

Διαβάστε ακόμα:
Fast food… fat food
http://www.vita.gr/html/ent/030/ent.7030.asp

30 ημέρες στο φαστφούντ
http://www.vita.gr/html/ent/107/ent.6107.asp

Το φαστφούντ καταστρέφει το συκώτι
http://www.vita.gr/html/ent/882/ent.4882.asp