Υλικά

  • (Για 5 μερίδες)
  • 1 πακέτο φιογκάκια (farfalle) (500 γρ.)
  • 2 κονσέρβες τόνο σε ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά
  • 2 μεγάλες ντομάτες (μόνο τη σάρκα, χωρίς τους σπόρους)
  • 1 μικρό αγγούρι
  • 10 μαύρες ελιές (χωρίς κουκούτσια)
  • 1 λεμόνι (το χυμό του)
  • Κάππαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Βράζετε τα ζυμαρικά, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο στο νερό, τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Κόβετε σε λεπτές φέτες ή σε κύβους τα λαχανικά και τις ελιές σε ροδέλες. Αφήνετε τον τόνο να στραγγίσει από το πλεονάζον λάδι. Στη συνέχεια, προσθέτετε στα ζυμαρικά τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τον τόνο, τις ελιές και την κάππαρη. Περιχύνετε με το λεμόνι και ανακατεύετε για να γίνει ομοιογενής κατανομή των υλικών. Σερβίρετε τη μακαρονοσαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.

Γνώμες
Η ποικιλία λαχανικών της σάλτσας παρέχει σημαντικές ποσότητες της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, η δράση της οποίας δεν μειώνεται στο ελάχιστο επειδή τα λαχανικά δεν μαγειρεύονται. Επιπλέον, ο τόνος σε ελαιόλαδο, αλλά και οι ελιές, ενισχύουν την αντιοξειδωτική αξία του πιάτου με πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε, ενώ το λεμόνι αυξάνει κι άλλο την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C.

Σύσταση

  • Μία μερίδα φαρφάλες με τόνο σάς δίνει:
  • Θερμίδες 476
  • Υδατάνθρακες 82 γρ.
  • Πρωτεΐνες 22,6 γρ.
  • Λιπαρά 6,4 γρ.