Καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον κόσμο μολύνονται από το ιό της γρίπης Α, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) έκανε το αποφασιστικό βήμα και κήρυξε -για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια- επίσημα πανδημία γρίπης.

Η τελευταία πανδημία γρίπης άρχισε από το Χονγκ Κονγκ το 1968 για να προκαλέσει διεθνώς τον θάνατο περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων…

Η γρίπη Α «αναρριχήθηκε» στην ανώτερη και τελευταία από τις 6 βαθμίδες στην κλίμακα συναγερμού, που χρησιμοποιεί ο ΠΟΥ για να περιγράψει το βαθμό απειλής κατά της δημόσιας υγείας από μεταδοτικές ασθένειες, καθώς εξαπλώνεται παγκόσμια με αυξανόμενους ρυθμούς.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΥ διευκρινίζουν ότι η φάση 6 δεν αφορά την επικινδυνότητα του ιού αλλά τη γεωγραφική του εξάπλωση: 27.774 κρούσματα, εκ των οποίων 144 θανατηφόρα σε 74 χώρες είναι ο «τρέχων» απολογισμός της γρίπης. Σ’ αυτά τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες ηπιότερες περιπτώσεις, που δεν φτάνουν στο νοσοκομείο ή το ιατρικό εργαστήριο.

Η απόφαση υποχρεώνει τα 193 κράτη-μέλη της ΠΟΥ να λάβουν ενισχυμένα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήδη τα σχολεία έκλεισαν προσωρινά στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, το Χονγκ Κονγκ και το Ντίσελντορφ της Γερμανίας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφηκαν σ’ αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα, η «κατάσταση συναγερμού» πιέζει τις φαρμακοβιομηχανίες να επισπεύσουν την παραγωγή εμβολίων, αν και προκαλεί έκπληξη η ανακοίνωση της Νοvartis ένα 24ωρο μετά την κήρυξη πανδημίας ότι διαθέτει έτοιμες τις πρώτες παρτίδες εμβολίων, όταν η γενική εκτίμηση ήταν ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν πριν το Φθινόπωρο.

Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσαν ότι θα συντονιστούν με την ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρ’ όλ’ αυτά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, αντιτάχθηκε σε έκτακτα μέτρα ταξιδιωτικών περιορισμών και, γενικά, σε «αντιδράσεις πανικού» δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι αντιδράσεις στη νέα γρίπη πρέπει να βασίζονται στην… επιστήμη.

Ο ΝΕΟΣ ΙΟΣ ΕΙΝΑΙ…ΠΑΛΙΟΣ Πάντως, ο ιός της νέας γρίπης φαίνεται ότι κυκλοφορούσε επί χρόνια σε χοίρους χωρίς να ανιχνεύεται από την επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα τουλάχιστον με μελέτη που δόθηκε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα από ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Εδιμβούργου και του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι εξέτασαν το γονιδίωμά του.

Όπως έδειξε η νέα μελέτη, ο ιός είχε μεταδοθεί στους ανθρώπους αρκετούς μήνες πριν την αναγνώρισή του. «Η μετακίνηση ζώντων χοίρων μεταξύ της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής φαίνεται ότι διευκόλυνε την ανάμειξη διαφορετικών ιών γρίπης», γεγονός που οδήγησε στην γέννηση του Η1Ν1, γράφουν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη:
Νέα γρίπη και αρσενικό
http://www.vita.gr/html/ent/208/ent.9208.asp

Κόβει» το βήχα στη νέα γρίπη!
http://www.vita.gr/html/ent/198/ent.9198.asp

Θα επανέλθει δριμύτερη η γρίπη;
http://www.vita.gr/html/ent/080/ent.9080.asp

Ψυχραιμία και εγρήγορση
http://www.vita.gr/html/ent/059/ent.9059.asp

Πώς προλαμβάνεται ο διαβήτης
http://www.vita.gr/html/ent/062/ent.9062.asp