Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους από τη συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών σε κοτόπουλα και γαλοπούλες.

Έκκληση για την κατάργηση των αντιβιοτικών που χορηγούνται σε εκτρεφόμενα ζώα, απευθύνουν οι αμερικανοί ειδικοί καθώς διαπίστωσαν ότι είναι επιβλαβή για την υγεία τόσο των ζώων όσο και των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Ντέιβις, η χορήγηση αντιβιοτικών όπως η στρεπτομυκίνη βοηθά στην ταχύτερη ανάπτυξη κάποιων ζώων όπως π.χ. των κοτόπουλων.

Φυσιολογικά τα κοτόπουλα αναπτύσσονται πλήρως σε περίπου 90 μέρες. Αντίθετα, στις βιομηχανικές φάρμες όπου τους χορηγούνται αντιβιοτικά και ορμόνες μεγαλώνουν σε μόλις 42 μέρες.

Τα περισσότερα αντιβιοτικά χορηγούνται για την προφύλαξη των ζώων από επικίνδυνα βακτήρια όταν αυτά βρίσκονται στριμωγμένα μέσα σε μικρούς χώρους.

Τώρα όμως, βάσει των τελευταίων ευρημάτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χορήγηση στρεπτομυκίνης για τη γρήγορη ανάπτυξη των ζώων, συμβάλει στην ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων που δεν εξουδετερώνονται από το φάρμακο.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη μάλιστα, σε συνεργασία με τον οργανισμό για την προστασία των πολιτών «The Pew Charitable Trusts», προχώρησαν σε διαφημιστική καμπάνια σε μετρό και άλλα σημεία της πόλης με στόχο την απαγόρευση της χρήσης των αντιβιοτικών για μη θεραπευτικούς σκοπούς από εκτροφείς.

Διαβάστε ακόμα:
Αντιβιοτικά οδηγούν σε κώφωση
http://www.vita.gr/html/ent/464/ent.8464.asp

Ανθεκτικά μικρόβια στα τρόφιμα
http://www.vita.gr/html/ent/803/ent.5803.asp

Mπορώ να ζήσω χωρίς κρέας;
http://www.vita.gr/html/ent/021/ent.1021.asp