Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας μελέτης ινδών ειδικών, που διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με την πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών.

Όπως δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Neurochemistry», η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Ανιρμπάν Μπασού και τον δρ. Ντεμπαπρίγια Γκος από το Ινδικό Κέντρο για την Έρευνα του Εγκεφάλου (National Brain Research Center – NBRC) εντόπισε στον καπνό μια ουσία που εξωθεί τα λευκά αιμοσφαίρια του νευρικού συστήματος να επιτεθούν σε υγιή κύτταρα, οδηγώντας έτσι σε σοβαρές νευρολογικές βλάβες.

Πρόκειται για την ουσία ΝΝΚ, η οποία μέσω των μεταβολικών διαδικασιών του οργανισμού γίνεται καρκινογόνος.

Σε αντίθεση με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, η συγκεκριμένη ουσία δεν προκαλεί άμεση βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα, όμως σύμφωνα με τους ερευνητές, προκαλεί επικίνδυνες φλεγμονές που οδηγούν σε διάφορες παθήσεις όπως π.χ. η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι η ουσία ΝΝΚ προκαλεί την υπερβολική αντίδραση των εγκεφαλικών ανοσοκυττάρων, που είναι γνωστά και ως μικρόγλοια. Τα συγκεκριμένα κύτταρα παίζουν τον ρόλο του «εξολοθρευτή» με στόχο την εξάλειψη των κατεστραμμένων κυττάρων. Όταν όμως ενεργοποιηθούν μέσω της ΝΝΚ καταστρέφουν όλα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων και των υγιών.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η ουσία ΝΝΚ που εντοπίζεται στον καπνό ενεργοποιεί τα μικρόγλοια με αποτέλεσμα αυτά να βλάπτουν τα νευρικά κύτταρα», δηλώνει ο δρ. Μπασού.

Από την πλευρά του ο δρ. Γκος αναφέρει: «Η μελέτη αυτή ρίχνει φως στην διαδικασία που οδηγεί στην καταστροφή των νευρικών κυττάρων όσων καπνίζουν».

Διαβάστε ακόμα:
«Τρύπες» στο μυαλό από τσιγάρα και αλκοόλ
http://www.vita.gr/html/ent/090/ent.9090.asp

Kι αν δεν μπορώ να το κόψω;
http://www.vita.gr/html/ent/437/ent.1437.asp

«Πώς μπόρεσα να ξεκολλήσω το τσιγάρο από τα χέρια μου!»
http://www.vita.gr/html/ent/132/ent.1132.asp

Πόσα θέλεις να το… κόψεις;
http://www.vita.gr/html/ent/137/ent.7137.asp

Καπνίζετε; Τουλάχιστον αποτοξινωθείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/141/ent.2141.asp