Τα επίπεδα οιστρογόνων που ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών φαίνεται ότι επηρεάζει η συχνή κατανάλωση καφεΐνης, όπως έδειξε νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων.

Η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρ. Τζόαν Κωτσόπουλος, εξέτασε αρχικά τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης με τα επίπεδα ορμονών σε περισσότερες από 1.200 γυναίκες οι οποίες είχαν λάβει μέρος στη μακροχρόνια έρευνα NursesHealth Study (NHS).

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι εθελόντριες όφειλαν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια για τη διατροφή και άλλες καθημερινές τους συνήθειες, όπως επίσης και να δίνουν ένα δείγμα αίματος προς εξέταση.

Η δρ. Κωτσόπουλος και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν τα δείγματα αυτά για να μετρήσουν τα επίπεδα οιστρογόνων ή άλλων ορμονών που σχετίζονται με το σεξ, δεδομένου ότι στη θεωρία τουλάχιστον, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου των ωοθηκών.

Βάσει των αποτελεσμάτων από την έρευνα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Cancer» διαπιστώθηκε ότι σχετικά με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες:

– Όσο μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης έκαναν τόσο χαμηλότερα επίπεδα εστραδιόλης είχαν κατά το δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

– Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη πρόσληψη καφεΐνης έδειξε να συνδέεται με υψηλά επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης.

Στην περίπτωση των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά:

– Όσες προχωρούσαν σε μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης γλοβουλίνης, που έχει συνδεθεί από προηγούμενες έρευνες με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα, μολονότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι πράγματι η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να έχει αντικαρκινική δράση.

Διαβάστε ακόμα:
Ο καφές προστατεύει από εγκεφαλικό;
http://www.vita.gr/html/ent/538/ent.8538.asp

Και ο καφές κατά του Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/312/ent.8312.asp

Έναν καφέ, παρακαλώ!
http://www.vita.gr/html/ent/465/ent.7465.asp