Ανθρώπινο σπέρμα στο εργαστήριο υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν βρετανοί επιστήμονες, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στον τομέα της γονιμότητας.

Η είδηση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Stem Cells and Development» και σύμφωνα με αυτή, οι ειδικοί του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων της Βορειο-Ανατολικής Αγγλίας του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ με επικεφαλής τον καθηγητή Καρίμ Ναγιέρνια, κατάφεραν να δημιουργήσουν ανθρώπινο σπέρμα από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.

Συγκεκριμένα, για την εξαγωγή των βλαστικών κυττάρων οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αρσενικά έμβρυα πέντε ημερών. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν τα κύτταρα αυτά σε ένα ειδικό χημικό «κοκτέιλ» έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν.

Μετά από μια περίπλοκη διαδικασία που διήρκεσε τέσσερις με έξι εβδομάδες, το παραχθέν σπέρμα διέθετε βασικά χαρακτηριστικά όπως π.χ. κινητικότητα.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους άνδρες που δεν μπορούν να αποκτήσουν δικό τους παιδί λόγω π.χ. υπογονιμότητας, να πραγματοποιήσουν το στόχο τους.

Για την τελειοποίηση της μεθόδου ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο δρ. Ναγιέρνια θα χρειαστούν περίπου πέντε έως δέκα χρόνια ώστε η εφαρμογή της να κρίνεται πλέον ασφαλής για τον άνθρωπο.

Διαβάστε ακόμα:
Το Ιερό Γκραάλ της εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/355/ent.8355.asp

Τεχνητά ωάρια και σπερματοζωάρια
http://www.vita.gr/html/ent/790/ent.5790.asp

Αντιμετωπίστε την υπογονιμότητα. Νέες τεχνικές και θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.1450.asp