Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν από νωρίς ιδιαίτερες λεκτικές ικανότητες αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ στη μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Όπως δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «Neurology», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς διαπίστωσαν ότι οι νέοι που γράφουν εκθέσεις με πλούσιο λεξιλόγιο είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια μνήμης αργότερα στη ζωή τους, συγκριτικά με άλλους. «Το παράξενο με τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι ότι επηρεάζει τον κάθε ασθενή διαφορετικά», αναφέρει ο δρ. Χουάν Τρονκόσο.

«Ένα άτομο που φέρει πλάκες αμυλοειδούς, το σήμα «κατατεθέν» της νόσου μπορεί να μην εμφανίσει κανένα απολύτως πρόβλημα μνήμης, ενώ από την άλλη, ένα άλλο άτομο με τον ίδιο τύπο πλακών μπορεί να καταλήξει με σοβαρά προβλήματα» εξηγεί ο ειδικός. «Εμείς εξετάσαμε πώς ακριβώς η λεκτική ικανότητα μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων».

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εξέτασαν μετά θάνατον τους εγκεφάλους συνολικά 38 καθολικών καλογριών. Παρατήρησαν λοιπόν ότι υπήρχαν δύο ξεχωριστές ομάδες: γυναίκες με προβλήματα μνήμης που έφεραν «σημάδια» Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους και γυναίκες με φυσιολογική μνήμη με ή χωρίς σημάδια της νόσου στον εγκέφαλό τους.

Στην πορεία, οι ερευνητές ανέλυσαν και αξιολόγησαν εκθέσεις 14 καλογριών, που είχαν γραφτεί κατά την είσοδό τους στο μοναστήρι όταν ήταν περίπου 20 χρονών. Ανά 10 λέξεις, κατέγραφαν τον αριθμό των ιδεών που εξέφραζαν οι γυναίκες, ενώ παράλληλα μετρούσαν τον βαθμό πολυπλοκότητας της γραμματικής που χρησιμοποιούσαν αυτές.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι γυναίκες που στη μετέπειτα ζωή τους δεν εμφάνισαν προβλήματα μνήμης συγκέντρωναν, σύμφωνα με την παλιά έκθεσή τους, 20% υψηλότερη βαθμολογία από τις υπόλοιπες.

«Ίσως οι αυξημένες νοητικές ικανότητες στην ηλικία των 20 ετών να παραπέμπουν σε έναν εγκέφαλο που θα μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα σε μελλοντικές ασθένειες», επισημαίνει ο δρ. Τρονκόσο.

Διαβάστε ακόμα:
Θα «ξεχάσουμε» το Αλτσχάιμερ;
http://www.vita.gr/html/ent/962/ent.8962.asp

Παιδί: Είναι απλώς ζιζάνιο ή υπερκινητικό;
http://www.vita.gr/html/ent/211/ent.8211.asp

Δικό μου μολύδι!
http://www.vita.gr/html/ent/652/ent.1652.asp