Το «ένοχο» γονίδιο που διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος, εποχικών αλλεργιών και εκζέματος ανακάλυψαν σκωτσέζοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «British Medical Journal», το γονίδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή της φιλαγκρίνης, μιας πρωτεΐνης που βοηθά το δέρμα να δημιουργεί φράγμα για την προστασία του από τα αλλεργιογόνα, πυροδοτώντας έτσι αλλεργίες.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν 24 προηγούμενες μελέτες και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που φέρουν παραλλαγές του συγκεκριμένου γονιδίου αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ενοχλητικά αλλεργικά συμπτώματα όπως π.χ. φτάρνισμα, φαγούρα στα μάτια, σοβαρή δερματίτιδα, άσθμα, ή ακόμη και έκζεμα.

«Ανακαλύψαμε ότι τα άτομα που φέρουν παραλλαγές του γονιδίου έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες», αναφέρει ο καθηγητής Αζίζ Σέικ.

«Οι αλλεργίες αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα και ιδιαίτερα στη Βρετανία. Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ στην ραγδαία αύξησή τους ενδεχομένως να έχει συμβάλει ακόμη και η χρήση αφρόλουτρων, σαπουνιών, όπως επίσης και καθαριστικών προϊόντων», εξηγεί ο ειδικός.

«Οι βλάβες του γονιδίου της φιλαγκρίνης πιθανόν να αποτελούν τον βασικό παράγοντα αλλεργικής προδιάθεσης όχι μόνο για την εκδήλωση σοβαρών αλλεργιών αλλά και εκζέματος», εκτιμά ο καθηγητής Σέικ.

Διαβάστε ακόμα:
Σπίτι: Έξωση στις αλλεργίες!
http://www.vita.gr/html/ent/040/ent.9040.asp

Ανοσοθεραπεία: Πώς νικά τις αλλεργίες
http://www.vita.gr/html/ent/503/ent.5503.asp

Αυτά είναι τα πιο κοινά αλλεργιογόνα στη χώρα μας
http://www.vita.gr/html/ent/017/ent.1017.asp