Ο περιορισμός της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων κατά το 1/3 φρενάρει τη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Για πρώτη φορά, 20ετής μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πιθήκους έδειξε ότι τελικά ο περιορισμός της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων κατά 30%, εκτός του ότι καθυστερεί τη γήρανση, προστατεύει ταυτόχρονα από ασθένειες που σχετίζονται με προχωρημένες ηλικίες.

Μέχρι τώρα, οι ειδικοί δεν είχαν επιχειρήσει κάτι τέτοιο σε πρωτεύοντα θηλαστικά. Όλες οι προηγούμενες δοκιμές, οι οποίες είχαν επίσης δώσει παρόμοια αποτελέσματα, είχαν πραγματοποιηθεί σε σκουλήκια, μύγες και ποντίκια.

Η νέα προσπάθεια έρχεται από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, οι οποίοι αναφέρουν ότι και στους πιθήκους η ολιγοθερμιδική δίαιτα δρα ως «ελιξίριο» της νεότητας.

Η έρευνα ξεκίνησε το 1989 όταν οι ειδικοί άρχισαν να μελετούν 76 πιθήκους, υποβάλλοντας τους μισούς σε δίαιτα κατά 30% χαμηλότερη σε θερμίδες και τους υπόλοιπους σε ισορροπημένη διατροφή.

Ωστόσο, παρά τη χαμηλή θερμιδική αξία του πρώτου διατροφικού πλάνου, οι ερευνητές φρόντισαν να συμπεριλάβουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι μέχρι σήμερα περίπου το 37% των ζώων που ακολουθούσαν κανονική διατροφή πέθαναν τελικά λόγω ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας. Προς μεγάλη τους έκπληξη, όμως, είδαν ότι από την άλλη ομάδα μόλις το 13% των πιθήκων πέθαναν από τα ίδια αίτια.

Ακόμη, παρατήρησαν ότι όσα πειραματόζωα ακολουθούσαν την αυστηρή δίαιτα, παρουσίαζαν κατά 50% μικρότερη συχνότητα στην εμφάνιση καρκινικών όγκων και καρδιοπαθειών, συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Οι λιτοδίαιτοι πίθηκοι παρουσίασαν, μάλιστα, σε πολύ μικρότερο βαθμό συρρίκνωση του εγκεφάλου τους, κάτι που έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση άνοιας στους ηλικιωμένους, ενώ παράλληλα κατάφεραν να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα σε καλά επίπεδα.

Αποτέλεσμα: Ενώ και οι δύο ομάδες είχαν την ίδια ηλικία, οι πίθηκοι που κατανάλωναν λίγες θερμίδες φαίνονταν πολύ νεαρότεροι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που τα βαθιά τους γεράματα αντικατοπτρίζονταν στο παρουσιαστικό τους.

Διαβάστε ακόμα:
Mπορώ να κερδίσω 15 χρόνια υγείας; Kαι βέβαια!
http://www.vita.gr/html/ent/223/ent.6223.asp

Πώς θα φτάσω τα 100;
http://www.vita.gr/html/ent/143/ent.1143.asp

8.000 βήματα για να ζήσουμε περισσότερο (και καλύτερα)
http://www.vita.gr/html/ent/016/ent.1016.asp