Αυτό είναι το συμπέρασμα γερμανών ειδικών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το περιττό βάρος που συσσωρεύεται κατά την εγκυμοσύνη εξαφανίζεται από μόνο του κατά τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

Τα ανακουφιστικά νέα έρχονται από τους ερευνητές του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Ποιότητα και την Αποτελεσματικότητα στον τομέα της Υγείας (Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen IQWG).

Οι ειδικοί, μάλιστα, θεωρούν «χάσιμο χρόνου» για τις νέες μητέρες να πέφτουν με τα μούτρα στη γυμναστική.

Επανεξετάζοντας στοιχεία προηγούμενων μελετών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ξεκίνημα εντατικής σωματικής άσκησης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον τοκετό είχε τελικά περιορισμένα οφέλη.

Από την άλλη, αυτό που έκανε πραγματικά τη διαφορά ήταν η προσοχή στη διατροφή τόσο πριν όσο και μετά τη γέννα. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Πέτερ Σαβίκι, οι περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους παίρνουν από 9 έως 16 κιλά.

«Είδαμε ότι ένα μέρος του επιπλέον βάρους χάνεται αμέσως μόλις γεννηθεί το μωρό, ενώ τα υπόλοιπα κιλά φεύγουν από μόνα τους μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, χωρίς γυμναστική», λέει ο ειδικός.

«Αντίθετα, η εντατική προσπάθεια απώλειας πολλών κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα του στρες, αλλά και στο θηλασμό. Η καλύτερη άσκηση που μπορεί να κάνει μια νέα μητέρα είναι να βγει βόλτα με το νεογέννητό της», εξηγεί ο καθηγητής Σαβίκι.

Παράλληλα, μία δεύτερη μελέτη του Πανεπιστημίου Όξφορντ Μπρουκς έδειξε ότι οι γυναίκες που είναι σε φόρμα και γυμνάζονται, υποφέρουν συχνά από ζαλάδες, λόγω της χαμηλής αρτηριακής τους πίεσης.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς ο γιατρος μου με βοήθησε να αδυνατίσω
http://www.vita.gr/html/ent/135/ent.1135.asp

Χάστε κιλά, κερδίστε γονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/488/ent.9488.asp

Η διατροφή σας… στο ντιβάνι!
http://www.vita.gr/html/ent/466/ent.7466.asp