Έκπληκτοι από τα νέα αποτελέσματα δοκιμών του πειραματικού φαρμάκου Dimebon της εταιρείας Medivation Inc, έμειναν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά.

Διαπίστωσαν ότι ενώ τα πειραματόζωα εμφάνισαν βελτίωση της μνήμης, τα επίπεδα των χαρακτηριστικών πλακών της Αλτσχάιμερ, δηλ. της πρωτείνης β-αμυλοειδούς, παρουσίασαν αύξηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη αυτή εγείρει ένα νέο ερώτημα ως προς το τι κρύβεται τελικά πίσω από τους μηχανισμούς που πυροδοτούν την εμφάνιση της νόσου. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί πίστευαν ότι η δημιουργία πλακών ήταν εκείνη που οδηγούσε στην άνοια. Τώρα όμως, βάσει των νέων ευρημάτων, κάτι τέτοιο ίσως να μην ισχύει.

«Σκεπτόμαστε ότι πρέπει τα επίπεδα της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς να πέσουν», αναφέρει ο δρ. Σάμουελ Γκάντι. «Να όμως που η κατά τα άλλα κλινικώς πολλά υποσχόμενη ουσία προκαλεί την αύξηση των επιπέδων της», παραδέχεται ο ερευνητής.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το φάρμακο δεν δρα μειώνοντας τα επίπεδα του αμυλοειδούς, ό,τι δηλαδή περιμέναμε να δούμε στο εργαστήριο», λέει ο ειδικός.

Από την άλλη, μια δεύτερη μελέτη ισραηλινών επιστημόνων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χαντάσα στην Ιερουσαλήμ, έδειξε ότι η ενέσιμη χορήγηση αντισωμάτων εναντίον μιας λιγότερο γνωστής πρωτεΐνης, της tau, σε ποντίκια που νοσούσαν, κατάφερε να μειώσει τη δημιουργία των επικίνδυνων πλακών κατά 40%.

Διαβάστε ακόμα:
Οι καλές εκθέσεις …εξαφανίζουν το Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/653/ent.9653.asp

Με – γάλα οφέλη για τη μνήμη
http://www.vita.gr/html/ent/658/ent.8658.asp

Nέα δεδομένα για το Aλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.1041.asp