Οι θερμίδες που αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων απέχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά 25% από την πραγματική τους τιμή, όπως γράφει το επιστημονικό περιοδικό «New Scientist».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υπολογισμοί που γίνονται συνήθως ακολουθούν μία μέθοδο που είχε αναπτυχθεί στα τέλη του 19ου αιώνα και σχετίζεται με την καύση μικρών δειγμάτων τροφών και την ποσότητα ενέργειας που παράγεται από τη συγκεκριμένη διαδικασία υπό μορφή θερμότητας.

Οι επιστήμονες, όμως, τώρα υπογραμμίζουν ότι τόσο ο τρόπος μαγειρέματος όσο και η περιεκτικότητα της κάθε τροφής σε ίνες θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνονται υπόψη κατά το θερμιδικό υπολογισμό.

Μία καλοψημένη μπριζόλα έχει περισσότερες θερμίδες από μία ελαφρώς ψημένη, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα ότι ο τρόπος μαγειρέματος παίζει ρόλο στην αυξομείωση της θερμιδικής αξίας των τροφίμων.

Ακόμη, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο τη θερμιδική αξία των τροφίμων, αλλά και το πόσο υγιεινές επιλογές αποτελούν αυτά.

Για παράδειγμα, μία τυποποιημένη πίτσα χαμηλών λιπαρών περιέχει λιγότερες θερμίδες από ένα πιάτο κάρι με λαχανικά. Ωστόσο, το δεύτερο, επειδή ακριβώς περιέχει πολλές φυτικές ίνες, αποτελεί τελικά πιο υγιεινή διαιτητική διατροφική επιλογή.

Όπως υπογραμμίζει, μάλιστα, ο βρετανός διατροφολόγος κ. Τζέφρι Λίβσεϊ, πολλές φορές γίνεται λάθος εκτίμηση των ινών, που οδηγεί στην αύξηση της θερμιδικής αξίας των τροφίμων έως και κατά 25%.

Την ίδια ώρα, αναφέρει, οι θερμίδες που αντιστοιχούν στην πρωτεΐνη θα πρέπει να μειωθούν κατά 20%, καθώς για τη διάσπασή της απαιτείται μεγαλύτερη ενέργεια από τον οργανισμό.

Διαβάστε ακόμα:
Oι νέες ετικέτες των τροφίμων
http://www.vita.gr/html/ent/774/ent.4774.asp

Tεστ. Ξέρετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων;
http://www.vita.gr/html/ent/309/ent.1309.asp

Εμφιαλωμένο νερό: Πριν ξεδιψάσω, πρέπει να διαβάσω
http://www.vita.gr/html/ent/089/ent.7089.asp