Υπό εξέταση βρίσκεται το φάρμακο κατά του άσθματος Xolair καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχους των αρμόδιων αμερικανικών αρχών, φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όπως αναφέρει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αρχικές δοκιμές που είχε πραγματοποιήσει η εταιρεία Genentech της Roche είχαν δείξει ότι οι ασθενείς που έπαιρναν το Xolair αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, ανωμαλίας καρδιακού παλμού, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το φάρμακο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα αυτά, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της FDA, χρήζουν περαιτέρω έρευνας, για την ώρα όμως δεν συστήνει να πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε αλλαγές ως προς τη συνταγογράφηση ή τη χρήση του φαρμάκου.

«H Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει οδηγηθεί σε κανένα συμπέρασμα από τα συγκεκριμένα στοιχεία», ανακοίνωσε.

Το ενέσιμο Xolair με τη δραστική ουσία ομαλιζουμάμπη έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ το 2003 και λειτουργεί «αχρηστεύοντας» το αντίσωμα IgE το οποίο ενεργοποιεί την έκκριση χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονές και πυροδοτούν τις κρίσεις άσθματος και αλλεργιών.

Διαβάστε ακόμα:
Η παρακεταμόλη πυροδοτεί το άσθμα;
http://www.vita.gr/html/ent/393/ent.7393.asp

Εμβόλια και άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/775/ent.7775.asp

Άσθμα και γυμναστική
http://www.vita.gr/html/ent/219/ent.2219.asp